Kina razvija terapiju plazmom za lečenje obolelih od koronavirusa

610
lečenje obolelih od koronavirusa

Kina je razvila plazmu za lečenje pacijenata koji su zaraženi novim koronavirusom (COVID-19), saopštila je Kineska nacionalna grupacija Biotek.


Kompanija je saopštila da su prikupili plazmu od oporavljenih pacijenata za pripremu terapijskih proizvoda, uključujući konvalescentnu plazmu i imuni globulin.

Nakon strogih testova biološke sigurnosti krvi, testova inaktivacije virusa i antivirusnih aktivnosti, uspešno su razvili konvalescentnu plazmu za kliničko lečenje i koristili je za lečenje kritično bolesnih pacijenata, naveo je Biotek.

Kompanija je osnovala tim koji od 20. januara koristiti specijalnu opremu za prikupljanje plazme od oporavljenih pacijenata u Vuhanu.

Trojica kritično bolesnih pacijenata u bolnici u okrugu Đijangkija u Vuhanu primili su tretman plazmom 8. februara. Trenutno se više od 10 kritično bolesnih pacijenata leči na isti način, navodi ta kompanija.

Prema kliničkim rezultatima, 12 do 24 sata nakon što su pacijenti primili tretman, pokazali su poboljšane kliničke simptome, pri čemu su glavni pokazatelji upale bili značajno smanjeni, a neki ključni indeksi, kao što je zasićenost krvi kiseonikom, sveobuhvatno poboljšani.