Kina predstavila projekt revolucionarnog “grada u šumi”

1829
Liuzhou ekološki grad

Zbog velikih problema sa zagađenjem zraka, ali i željom za stalnim tehnološkim napretkom, Kina se upustila u projekt potpuno ekološkog i samoodrživog grada.

Kad se govori o Kini, jedna od prvih stvari koja se spomene jest i problem onečišćenosti zraka. Radi se o zemlji koja pretendira na sam vrh vodećih svjetskih sila u područjima poput industrije i tehnologije, no takva ambicija često ostavlja posljedice na okoliš.

Budući da se u velikim kineskim gradovima gotovo ne može disati zbog velike količine smoga, nešto se moralo poduzeti. Projekt “Forest City” je nastao upravo iz tog razloga, a nedavno je u potpunosti predstavljen javnosti. Grad Liuzhou bi tako mogao postati prvi u potpunosti ekološki grad koji funkcionira po načelu samoodrživosti.

Grad će se nalaziti uz rijeku te se prostirati na površini većoj od 175 hektara. Imat će oko 30,000 stanovnika koji će živjeti među više od milijun biljaka i 40,000 stabala, koji će pak moći apsorbirati preko 10.000 tona ugljičnog dioksida. Projekt su radili dizajneri iz studija Stefano Boeri Architetti, a istaknuli su kako su pomno pazili da on može funkcionirati tako da maksimalno iskorištava solarnu i geotermalnu energiju. Ovaj bi potencijalno revolucionarni grad trebao biti završen 2020. godine.