Kina pozvala britansku premijerku May na samit “Put svile”

2948

Kina je pozvala britansku premijerku Theresu May da prisustvuje samitu koji će biti održan u svibnju i na kojem će bit predstavljena inicijativa ‘Jedan pojas- jedan put’ za izgradnju novog Puta svile, kazali su diplomatski izvori, prenosi Reuters.

‘Jedan pojas- jedan put’ je program kineskog predsjednika Xi Jinpinga po kojem će milijarde dolara biti uložene u infrastrukturne projekte, uključujući željeznice, luke i energetske mreže širom Azije, Afrike i Europe.

Kina je za fond Puta svile namijenila 40 milijardi dolara, a do sada su dali samo neke detalje o tome tko će prisustvovati samitu koji će biti održan u Pekingu.

Državni savjetnik Kine Yang Jiechi kazao je prošli tjedan da su čelnici iz dvadeset zemalja potvrdili svoje prisustvo, a koji dolaze iz Azije, Europe, Afrike i Latinske Amerike, ali nije naveo imena.

Diplomatski izvori navode da je među pozvanima i britanska premijerka May.

-Kina će izabrati prijateljske zemlje i one koje će imati najutjecajniju promociju inicijative ‘Jedan pojas- jedan put’- navode izvori.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine Lu Kang kazao je da planovi samita idu svojim tijkom, te da će detalji o učesnicima biti objavljeni naknadno.