Kina poziva SAD na prestanak “neutemeljenih optužbi” o cyber napadima

857
cyber prostor

Kina je u peta pozvala SAD na prestanak “neutemeljenih optužbi” o cyber napadima, izjavivši kako bi cyber sigurnost trebala biti područje suradnje, a ne izvor sukoba.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei je ovo izjavio nakon što je američki ravnatelj nacionalne obavještajne službe James Clapper u četvrtak rekao da Rusija i Kina predstavalju najveću cyber prijetnju te da kineske cyber špijuni nastavljaju ciljati široki spektar američkih interesa.

“Kineska vlada se čvrsto protivi te će stati na kraj svim oblicima hakera,” Hong je izjavio na redovnoj tiskovnoj konferenciji, dodajući da je Kina također žrtva cyber napada.

Kao dvije vodeće sile u cyber prostoru, Kina i Sjedinjene Države dijele široke zajedničke interese dok se suočavaju sa zajedničkim izazovima, rekao je.

“Cyber sigurnost bi trebala biti područje suradnje, a ne izvor sukoba. Neki američki dužnosnici bi trebali zaustaviti svoje neutemeljene optužbe protiv Kine,” rekao je Hong.

Glasnogovornik je SAD pozvao na sudjelovanje u dijalu i suradnju s Kinom na temelju uzajamnog poštivanje i povjerenja kako bi se njegovao miran, siguran, otvoren i suradnički online svijet.