Kina poziva SAD da održe obećanje o trgovinskim pitanjima

802
Kina i SAD

Kina je u srijedu pozvala SAD da održe obećanje o bilateralnim trgovinskim pitanjima i ponašaju se u skladu s duhom nedavnih zajedničkih izjava.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je navedeno izjavila kada je komentirala najnoviju izjavu iz Bijele kuće iz utorka koja govori kako će Sjedinjene Američke Države nametnuti 25 posto carina na 50 milijardi dolara robe uvezene iz Kine koja sadrži industrijski značajnu tehnologiju. Konačan popis će biti objavljen 15. lipnja, stoji u izjavi.

Hua je rekla kako je navedena izjava iz SAD-a očigledno suporotna konsenzusu koji su nedavno u Washingtonu postigle dvije strane.

Rekla je kako u međunarodnim odnosima povlačenje nečije riječi predstavlja gubitak i traćenje kredibiliteta te zemlje.

“Ako Sjedinjene Američke Države ustraju u svojoj samovolji, kineska strana će poduzeti odlučne i učinkovite mjere kako bi zaštitila svoje legitimne interese,” rekla je Hua, ponavljajući kako kineska strana nije željela sukob, ali se ne boji borbe u trgovinskom ratu.

Rekla je kako je Kina dosljedno zagovarala obradu i rješavanje gospodarskih i trgovinskih razlika na konstruktivan način kroz razgovore, što je u temeljenim dugoročnim interesima obje zemlje i oba naroda, te zajednička težnja međunarodne zajednice.