Kina pojačava kampanju protiv vjerskog ekstremizma u Xinjiangu

1002
Predsjednik Narodne republike Kine Xi Jinping

Kina će pojačati kampanju protiv vjerskog ekstremizma u dalekoj zapadnoj regiji Xinjiangu u subotu provedbom niza mjera, među kojima su zabrana ‘abnormalnih’ brada i nošenje marama na javnim mjestima

Stotine ljudi poginule su zadnjih godina u Xinjiangu, gdje žive muslimanski Ujguri, u nemirima za koje Peking okrivljuje islamske militante i separatiste.

Dok Kina službeno jamči vjersku slobodu, vlasti su donijele niz mjera zadnjih godina u borbi protiv rasta vjerskog ekstremizma.

Novi zakon, koji su usvojili zastupnici u Xinjiangu u srijedu, proširuje postojeća pravila i stupa na snagu 1. travnja.

Radnici na javnim mjestima, kao što su npr. autobusne postaje i zračne luke, morat će onemogućiti ulazak onima koji potpuno prekrivaju svoja tijela, uključujući lica, te prijaviti ih policiji.

Također će biti zabranjeno odbijati radijske i televizijske usluge, sklapati brakove na vjerski, a ne zakonski način i “koristiti riječ ‘halal’ za miješanje u sekularni život drugih”.

“Roditelji se moraju moralno ponašati kako bi utjecali na svoju djecu, poučiti ih da cijene znanost, poštuju kulturu, podupiru etničko jedinstvo i odbijaju i protive se ekstremizmu”, navodi se u pravilima.

Dokument zabranjuje i nedopuštanje djeci da pohađaju redovitu školu, nepridržavanje politike obiteljskog planiranja, namjerno oštećivanje pravnih dokumenata i “abnormalno puštanje brada i davanje djeci imena kojima se previše ističe vjerski zanos”.

Niz zabrana na određeno “ekstremističko ponašanje” već je ranije uvedeno na nekim mjestima u Xinjiangu, a one uključuju nedopuštanje ulaska u autobuse ljudima s maramama koje prekrivaju glavu, velovima i dugim bradama u barem jednom gradu.

Nova pravila proširuju popis zabrana i sada će se odnositi na cijelu regiju.

Dok Ujguri tradicionalno prakticiraju umjereniji islam, popularnost velova za žene raste zadnjih godina.

Nakon relativno mirnog razdoblja, zadnjih mjeseci raste nasilje u jugozapadnom dijelu regije gdje žive Ujguri i jako su pojačane mjere sigurnosti.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na “veliki željezni zid” za zaštitu Xinjianga tijekom godišnjeg sastanka kineskog parlamenta ranije ovoga mjeseca.