Kina podsjetila SAD da globalna trgovina zahtijeva pravila, a ne moć

772
Kina i SAD

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je u ponedjeljak kako SAD treba znati da globalna trgovina u 21. stoljeću zahtijeva pravila, a ne moć.

Hua je ovo izjavila prilikom dnevnog obraćanja medijima komentirajući izjavu američkog potpredsjednika Mikea Pencea kako posljednji trgovinski potezi SAD-a znače da je ”era gospodarske predaje gotova”.

Ona je istaknula kako bi, umjesto izjave da je ”era gospodarske predaje gotova”, za američku stranu bilo bolje da kaže kako mora biti dokinuto američko gospodarsko zastrašivanje i hegemonija.

Dodala je kako Kina uvijek poštiva pravila Svjetske trgovinske organizacije i održava multilateralni trgovinski sustav sa spomenutom organizacijom kao jezgrom i njezinim pravilima kao osnovom. Kina je također uvijek zagovarala da se sporovi, uključujući gospodarske i trgovinske nesporazume, trebaju rješavati uz konzultacije u duhu međusobnog poštovanja, jednakosti i uzajamne koristi.

Hua je rekla kako su Kina i SAD bili u pregovorima oko gospodarskih i trgovinskih problema te da je Kina samopouzdana i sposobna zaštititi svoje legitimne interese u bilo kojim okolnostima.

”Kina se nada da će SAD donijeti racionalne i oprezne odluke te izbore,” istaknula je.

Podsjećamo kako je američki predsjednik Donald Trump u četvrtak potpisao memorandum kojim bi se mogle nametnuti carine i do 60 milijardi američkih dolara na uvoz iz Kine te ograničenja na kineske investicije u SAD-u.

”Kina je voljna održati konzultacije s američkom stranom vođena načelom uzajamnog poštovanja i korist,” dodala je Hua ističući da su vrata dijaloga i konzultacija između dviju strana uvijek bila otvorena.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zheng Zeguang izjavio je u ponedjeljak kako su gospodarski i trgovinski odnosi između Kine i SAD-a u suštini obostrano korisni te da su dvama narodima donijeli mnogo osjetne koristi.

”Ne želimo voditi trgovinski rat, ali ga se i ne bojimo,” rekao je Zheng dodajući kako je Kina potpuno odlučna i spremna nositi se s takvom situacijom u cilju zaštite nacionalnih interesa.

Zheng je također izrazio i nadu da će se američka strana smiriti i pronaći rješenje.