Kina po prvi put testirala svoju stealth bespilotnu letjelicu

901

Kina je tijekom jučerašnjeg dana po prvi put testirala svoju stealth bespilotnu letjelicu. Dron, po imenu Lijian (“Oštri Mač”), obavio je prvi probni let od 20 minuta u Chengduu, prenose državni mediji. Kina već nekoliko godina razvija svoje stealth zrakoplove, uključujući modele J-20 i J-31.

Razvoj tehnologije bespilotnih letjelica svakako je razlog zabrinutosti u Japanu, jer su tenzije između dvije zemlje i dalje na visokoj razini – prije dva mjeseca jedna kineska bespilotna letjelica letjela je u blizini spornih otoka u Južnom kineskom moru, što je dodatno pojačalo tenzije s Japanom.

Nakon tog incidenta iz Japana su rekli kako će srušiti svaku bespilotnu letjelicu koja uđe u njihov zračni prostor – pritom Japan drži da je zračni prostor oko spornih otoka također “njihov”. Kina je na ovo odmah odgovorila prijetnjom da će svako rušenje, ili pokušaj rušenja, bilo koje kineske letjelice biti “čin rata”. Drugim riječima, razvoj kineskih dronova odraziti će se na aktualne tenzije između Pekinga i Tokija.