Kina otvara tržište obveznica za inozemne ulagače

1013
Selection of different Chinese Yuan currency bills fully isolated against white (with path).

Kina je u ponedjeljak otvorila stranim ulagačima tržište obveznica vrijedno 10.000 milijardi dolara u sklopu nastojanja da privuče kapital u uvjetima posustajanja gospodarskog rasta.

Kina je treće tržište obveznica u svijetu, nakon SAD-a i Japana, a dosada je bilo praktički nedostupno za strane ulagače koji trenutno drže manje od 1,5 posto obveznica izdanih u Kini, pokazuju procjene Bloomberga.

Ubuduće će inozemni “kvalificirani ulagači” – središnje banke, stabilizacijski fondovi i druge velike financijske institucije – moći kupovati dužničke papire preko Hong Konga, objavile su proteklog vikenda Narodna banka Kine (PBoC) i središnja banka u Hong Kongu.

“Eksperimentalna faza” provedbe sporazuma o povezivanju trgovine obveznicama stupa na snagu u ponedjeljak, navodi se u priopćenju.

“Povezivanje trgovine obveznicama važan je potez središnje vlade u cilju podrške razvoju Hong Konga i poticanju suradnje između matične zemlje i Hong Konga”, objavila je u ponedjeljak kineska središnja banka.

Time će se promicati dugoročni prosperitet i stabilnost Hong Konga i osigurati povoljniji investicijski kanal za inozemne ulagače a također će se snažno potaknuti i otvaranje kineskog financijskog tržišta, citira agencija AFP iz priopćenja.

Nova platforma odražava već uspostavljenu vezu između tržišta dionica Hong Konga i Kine, koja omogućuje inozemnim i domaćim investitorima kupnju dionica na tim tržištima.