Kina: Ograničenja SAD-a na uvoz proizvoda iz čelika i aluminija “neutemeljena”

944
Kina i SAD

Kinesko Ministarstvo trgovine (MOC) je u subotu kritiziralo izvještaj američke vlade o uvozu proizvoda iz čelika i aluminija te tvrde da su nalazi “neutemeljeni” i da nisu bazirani na činjenicama.

Američko Ministarstvo trgovine je u petak američkom predsjedniku Donaldu Trumpu preporučilo da ograniči uvoz proizvoda iz čelika i aluminija nametanjem visokih carina, citirajući pritom sigurnosne zabrinutosti.

Pod Paragrafom 232 Zakon o ekspanziji trgovine iz 1962., agencija je utvrdila da “količine i okolnosti uvoza proizvoda iz čelika i aluminija prijete nacionalnoj sigurnosti, kao što je definirano pod Paragrafom 232.” Agencija je proporučila carine od barem 24 posto na sve proizvode iz čelika iz svih država i carine od barem 7,7 posto na sve proizvode iz aluminija iz svih država.

Kao odgovor na taj izvještaj, Wang Hejun, voditelj MOC-ova ureda za sredstva za zaštitu i istragu trgovine, je rekao da je većina američkog uvoza proizvoda iz čelika i aluminija iz niskog i srednjeg cjenovnog ranga, te da su države poput Kanada i Kine tijekom istrage Sjedinjenim Američkih Državama dokazale da takvi uvozi ne predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Sjedinjene Američke Države su već odveć zaštitile domaće industrije u dva sektora, te ne bi “ishitreno” trebale nametati još ograničnja na takve uvoze, naglasio je Wang.