Kina i Njemačka dogovorile jačanje suradnje

1334
Xi Jinping i ANgela Merkel

Kina i Njemačka žele kao odgovor na globalne krize i protekcionističke signale iz Washingtona produbiti gospodarske odnose i ukloniti zapreke za investicije, rekli su u srijedu u Berlinu njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsjednik Xi Jingping.

“U vremenima nemira Njemačka i Kina mogu pridonijeti da se taj nemir malo smiri i da svijet bude mirnije mjesto“, rekla je Merkel nakon razgovora s Jingpingom.

Naglasila je da je njihov susret dobra prilika za “proširenje bogatih strateških odnosa“.

“Njemačka i Kina žele ojačati suradnju i angažmanima u trećim zemljama poput Afrike ili Afganistana“, najavila je Merkel. Dvoje čelnika su na sastanku dogovorili i nekoliko energetskih projekata u Angoli.

Xi Jinping naglasio je da su odnosi dviju zemalja izvrsni: “Njemačko-kineski odnosi su, što se tiče politike, gospodarstva, i društvene razmjene, jedna uspješna priča.“

Tijekom susreta potpisan je ugovor o kupnji 140 zrakoplova Airbusa vrijednih 20 milijarde eura.

Dobra priprema za summit G20

Sastanak u Berlinu poslužio je i kao priprema za summit skupine G20 koji se održava u petak i subotu u Hamburgu. Merkel je izrazila optimizam da će summit biti uspješan i zbog “dobrih priprema“ s Kinom.

“Vjerujem i nadam se da ćemo uspjeti savladati prepreke iako nisam previše sigurna kako bi mogao izgledati konačni rezultat“, rekla je Merkel aludirajući na izlazak SAD-a iz Pariškog klimatskog sporazuma kao i protekcionističke politike novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Merkel i Xi su u berlinskom zoološkom vrtu otvorili nastambu za dvije velike pande koje je Kina posudila Njemačkoj koje je kancelarka nazvala “simpatičnim izvanrednim veleposlanicima“ njemačko-kineskog prijateljstva. (HINA)