Kina na Marsu do 2021.

861

U petak je objavljeno kako bi kineska misija za Mars trebala biti spremna oko 2020. u cilju dostizanja tog planeta u vrijeme kada Komunistička partija NR Kine slavi svoju stogodišnjicu 2021.

”Očekuje se da će sonda ući u orbitu tog planeta, na njega sletjeti te ostaviti rover – i to sve tijekom jedne misije što je svakako teško za postići,” istaknuo je Xu Dazhe, ravnatelj kineskog Nacionalnog povjerenstva za svemir tijekom konferencije za medije uoči 24. travnja i obilježavanja 46 godina otkako je Kina u svemir poslala svoj prvi satelit.

On je također otkrio i kako su središnje vlasti ovu misiju odobrile u siječnju.

”Kina ozbiljno planira poslati sondu u svemir 2020.”, istaknuo je Xu dodajući da se povoljno poravnanje Zemlje i Marsa događa samo nekoliko tjedana svakih 26 mjeseci, a spomenuta godina je ta kada će se to i dogoditi.

Stavljajući naglasak na važnost i težinu misije, istaknuo je da, iako je Kina već poslala svoje letjelice duboko u Svemir, samo će ”dovršetak misije na Marsu biti znak da je Kina uspješno krenula prema istraživanju dubina svemira u pravom smislu”.