Kina je u stanju platiti određenu cijenu u borbi protiv trgovinskog rata SAD

904
Kina i SAD

U trgovinskom ratu nema pobjednika, a Kina i Sjedinjene Američke Države su ušle u najveći trgovinski rat u povijesti svjetskog gospodarstva.

Obje strane će neizbježno morati platiti cijenu te podnijeti gubitke. Kina je u tom smislu predvidjela i pripremila odgovarajući plan.

U večernjim satima 9. lipnja, glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine objavio je četiri mjere za ublažavanje utjecaja kinesko-američkih trgovinskih trenja, uključujući: kontinuiranu procjenu utjecaja različitih vrsta poduzeća, povećanje poreznih prihoda od protumjera koje će se uglavnom koristiti za ublažavanje učinaka na zaposlene u korporacijama i drugim poduzećima, poticaj poduzećima da prilagode strukturu uvoza, ubrzaju provedbu stava Državnog vijeća o aktivnom i učinkovitom korištenju inozemnog kapitala i promicanju kvalitetnog gospodarskog razvoja te jačanje zaštite legitimnih prava i interesa poduzeća te stvaranje boljeg investicijskog okruženja.

Očigledno, kako bi se umanjio gubitak koji nosi trgovinski rat, kineska vlada pokreće kombinaciju simptoma i kazne, što odražava snažnu sposobnost kontrole rizika i izdržljivost protiv trgovinskog rata te vladajuću filozofiju koja je ”orijentirana prema narodu”.

Stoga je borba protiv američkog trgovinskog rata glavni događaj za Kinu, koji je povezan s temeljnim interesima ove zemlje, budućim interesima nacije i interesima narodnih masa. U tu svrhu Kina mora platiti određeni trošak koji se može kontrolirati odnosno podnijeti određeni marginalni gubitak.

Kinesko-američki trgovinski rat tek je počeo, a u budućnosti će biti mnogo varijabli te će se učinak dinamički promijeniti. Odgovarajući plan Kine također mora biti prilagođen u bilo kojem trenutku.

Ministarstvo trgovine NR Kine objavilo je da će nastaviti poboljšavati svoju mješavinu politika te je pozdravilo komentare različitih društvenih sektora u zemlji. Može se očekivati da će se, s obzirom na to da se kinesko-američki trgovinski rat nastavlja, plan kineske vlade za zaustavljanje gubitaka nadalje prilagođavati te u cilju imati njihovo maksimalno smanjenje.

Postavlja se pitanje je li u borbi protiv američkog trgovinskog rata Kina zaista sposobna platiti određenu cijenu?

Svi su mogli vidjeti kako je Kina jedina zemlja na svijetu s punom industrijskom kategorijom te s ogromnim potrošačkim tržištem od gotovo 1,4 milijardi osoba. To znači da čak i u najtežim vremenima kinesko gospodarstvo može postići unutarnju cirkulaciju.

U isto vrijeme, 91 posto kineskog gospodarskog rasta dolazi od domaće potražnje, a 60 posto domaće potražnje potaknuto je potrošnjom. Potražnja potrošača stalno se nadograđuje, a tržište je puno vitalnosti. Što je još važnije, broj inovativnih poduzeća u Kini zauzima drugo mjesto u svijetu, a inovacije koje su potaknule razvoj omogućile su kineskom gospodarstvu da bude otpornije.

Pored toga, Kina dosljedno širi svoju otvorenost u skladu s uspostavljenom strategijom, što uveliko povećava povjerenje vanjskog svijeta. Prema najnovijem izvješću Anketnog istraživanja kinesko-američke komore o poslovnom okruženju u Kini 2018., 74 posto članova komore planira proširiti svoje investicije u Kinu tijekom ove godine, što je najviša stopa viđena posljednjih godina.

Borba protiv američkog trgovinskog rata je za Kinu ”nacionalni rat”. Radi se o zemlji koja ima više od 5 000 godina povijesti i kulture. Suočeni s tim ”nacionalnim ratom” Kinezi znaju da ”bez zemlje nema ni obitelji” i zato su spremni podnijeti privremeni gubitak u svojoj osobnoj sferi i dijeliti zajedničke poteškoće s odgovornom vladom kako bi održali gospodarski održivi razvoj.

Ovo je najjača snaga kineske borbe protiv američkog trgovinskog rata!