Kina i Srbija potpisale memorandum o svemirskoj tehnologiji

249
Kina i Srbija

Kina i Srbija potpisale su u petak memorandum o svemirskoj tehnologiji koji ima za cilj, između ostalog, postavljati srpsku nacionalnu zastavu na zajednički dizajnirane svemirske letjelice.


Memorandum su potpisali Zhang Kejian, direktor Kineske nacionalne svemirske uprave, i Nenad Popović, srbijanski ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, putem videokonferencije.

Zhang je rekao da je memorandum u zajedničkom interesu obje zemlje, jer će sve više znanstvenika sudjelovati u zajedničkim svemirskim projektima.

“Naš je cilj staviti zastavu Srbije na svemirsku letjelicu koju ćemo zajednički projektirati”, najavio je.

Popović je napomenuo da će svemirsko partnerstvo imati neizmjernu vrijednost za Srbiju, rekavši da će pomoći u realizaciji strateških nacionalnih projekata zemlje.

Prema srpskoj vladi, dokument predviđa “poboljšanje bilateralne suradnje Srbije i Kine u razvoju i korištenju svemirske tehnologije, satelitskih sustava i sustava za promatranje Zemlje, s aplikacijama u području pametne poljoprivrede, telekomunikacija, ekosustava, sustava za daljinsko istraživanje i pozicioniranje geolokacije. “