Kina i Severna Koreja: Kineski predsednik Si odgovorio Kimu, poziva na produbljivanje medicinske saradnje

326

Generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsednik Kine Si Đinping u subotu je poslao usmenu poruku zahvalnosti Kim Džong Unu, predsedniku Radničke partije S. Koreje i predsedniku Komisije za državne poslove Demokratske Narodne Republike Koreje, kao odgovor na raniju Kimovu verbalnu poruku.


Pod vođstvom Centralnog komiteta i snažnom podrškom raznih strana, Kina je postigla veliki napredak u prevenciji i kontroli virusa, ukazao je predsednik Si, visoko ocenjujući Kimovu podršku tokom izbijanja kovida 19.

Si je pozvao na veće napore na jačanju saradnje u sprečavanju i kontroli virusa između dve strane i rekao da je Kina spremna da i dalje pruža pomoć, u okviru svojih kapaciteta, S. Koreji u borbi protiv kovida 19.

”Kina ceni dobre odnose sa S. Korejom”, naglasio je Si ”Raduje me primena važnog konsenzusa dveju zemalja i pojačavanje strateške komunikacije, kako bi se dodatno poboljšali bilateralni odnosi u novoj eri. Prema pisanju Centralne novinske agencije S. Koreje, Kim je u petak poslao usmenu poruku Siju da mu čestita na uspehu zemlje u kontroli kovida 19.

Kim je u svojoj poruci poželeo Siju dobro zdravlje, a u izveštaju agencije je rečeno da su odnosi između Pjongjanga i Pekinga “dodatno učvršćeni”.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova Kine, obe zemlje su od početka izbijanja održavale bliske kontakte.

“Kina je spremna da nastavi jačanje saradnje sa S. Korejom i zalaže se za dalji razvoj veza između dveju zemalja”, izjavila je u petak portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.