Kina i Nepal obećali daljnje jačanje suradnje

390
Kina i Nepal Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nepalski premijer KP Sharma Oli

Kina i Nepal su se u ponedjeljak složili da će daljnje promicati suradnju i razvijati prijateljske odnose između dva susjeda.


Prilikom sastanka s kineskim državnim vijećnikom i ministrom vanjskih poslova Wang Yijem koji je u posjetu Nepalu je nepalski premijer KP Sharma Oli rekao kako je njegova zemlja voljna produbiti bilateralnu suradnju i unaprijediti odnose s Kinom zajedničkom izgradnjom kineski inicirane inicijative Pojas i put.

Inicijativa Gospodarskog pojasa Puta svile i Pomorskog Puta svile 21. Stoljeća, koju je Kina predložila 2013. je usmjerena na izgradnju trgovinske, investicijske i infrastrukturne mreže za povezivanje Azije s Europom i Afrikom duž drevnih trgovačkih staza Puta svile.

Sa svoje strane je kineski državni vijećnik Wang rekao kako bi obje strane trebale iskreno provesti konsenzus koji su čelnici dvije zemlje postigli o Transhimalajskoj višedimenzionalnoj mreži povezivanja, zajednički promicati inicijativu Pojas i put i jačati željezničke, cestovne i zrakoplovne veze kao i suradnju oko prelaska granice, energetike i kulturnih razmjena, dodao je Wang.