Kina i Irak: Predsednik Xi i premijer Li se sastali sa iračkim premijerom

662
Kina i Irak

Kineski predsednik Xi Jinping i premijer Li Keqiang sastali su se s iračkim premijerom Adelom Abdulom Mahdijem koji je u posjeti Kini.


Na sastanku Xija i Mahdija razgovaralo se o bilateralnoj suradnji te situaciji na Bliskom istoku i u regionu Perzijskog zaljeva.

Kina je spremna da poveća integraciju inicijative Pojas i put i iračkog plana obnove, rekao je Xi, ističući kako bi dve zemlje mogle da unaprijede saradnju oko nafte, infrastrukture i ostalih područja.

Predsjednik je takođe dve drevne civilizacije pozvao na aktivno jačanje međuljudskih i kulturnih razmjena.

Kao nacija koja je iskusila rat i kaos, Irak iskreno ceni vrijednu podršku Kine zemljinim naporima u borbi protiv terorizma i obnovi, rekao je Abdul Mahdi.

Irak je spreman da produbi bilateralnu pragmatičnu saradnju u raznim područjima unutar okvira Pojasa i puta, rekao je premijer Mahdi.

Kineski premijer Li je na sastanku sa iračkim kolegom izrazio svoju podršku Iraku u obnovi zemlje i ohrabrio praktičnu saradnju.

Li je naveo da su Kina i Irak dve drevne civilizacije i poseduju dugu istoriju o prijateljstkoj razmeni. Kineski premijer je pohvalio bilateralne odnose, izražavajući podršku Iraku u obnovi bezbednosti i stabilnosti, podsticanju privredne i društvene rekonstrukcije i poboljšanju života stanovnika.

Kina je spremna da radi sa Irakom da produbi muđusobno političko poverenje, proširi praktičnu saradnju i unapredi razmene među ljudima, tako da promoviše kineskoiračko strateško partnerstvo.

Li je istakao da Kina želi da učestvuje u rekonstrukciji Iraka i da zadrži stabilno energično partnerstvo sa Irakom.

Abdul Mahdi je naveo da je Kina zemlja koja voli mir i podržava saradnju dveju zemalja, dodavši da Irak želi da podsticaje kooperacije u trgovini, privredi i infrastrukturi.

Nakon sastanka Li Kećijang i Abdul Mahdi svedočili su potpisivanje niza dokumenata u oblasti privrede, tehnologije, finansija i kulture.