Kina i EU trebaju produbiti sveobuhvatno strateško partnerstvo

535
Kina i EU

Kina i EU bi trebale nastaviti jačati sveobuhvatno strateško partnerstvo i povećati stratešku komunikaciju i dijalog, rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi.


Prvi sastanak ovakve vrste u 44 godine

Wang je navedeno izjavio prilikom sastanka s ministrima vanjskih poslova iz 28 zemalja članica EU-e. Wang je rekao da je sastanak prvi takve vrste od kada su Kina i EU uspostavile diplomatske odnose prije 44 godine i znak je povećanja uzajamnog povjerenja između dvije strane te će poslati jasan signal svijetu da će Kina i EU povećati međusobnu stratešku suradnju.

Wang je istaknuo da predstojeći pojest kineskog predsjednika Xi Jinpinga tri europske zemlje jasno pokazuje važnost koju Kina pridaje Europi. “Primijetili smo da odnosi Kine i EU-e postaju stabilniji, uzajamno korisni i strateški, a dvije strane dijele više zajedničkih interesa, stavova i ciljeva,” rekao je.

Suradnja je uvijek bila glavno obilježje odnosa Kine i EU-e

Iako dvije strane imaju različita mišljenja u nekim specifičnim pitanjima, suradnja je uvijek bila glavno obilježje odnosa Kine i EU-e. Suočeni s kompliciranom međunarodnom situacijom, Kina i EU bi trebale nastaviti jačati sveobuhvatno strateško partnerstvo, povećati stratešku komunikaciju i dijalog, prikladno upravljati razlikama, pokazati solidarnost i uzajamno povjerenje i promicati međusobnu dobrobit i rezultate na obostrano zadovoljstvo. To je zajednička odgovornost obje strane, rekao je Wang.

Wang je naglasio čvrstu podršku Kine procesu europske integracije, jedinstvu i rastu EU-e i važnijoj ulozi Europe u međunarodnim pitanjima. Te “tri podrške” se temelje na kineskom strateškom shvaćanju i dugoročnom razmišljanju o evoluciji međunarodne situacije. Nisu trenutne mjere, nisu umjerene prema trećoj strani i neće biti poremećene bilo kakvim trenutnim incidentima koji se mogu dogoditi tijekom razmjena Kine i EU-e.

“Nadamo se da ćemo vidjeti višepolaran svijet, demokratske međunarodne odnose te korisniju i uključiviju globalizaciju radi uzajamne dobrobiti,” dodao je Wang.

Tijekom dijaloga je Wang izvijestio europske ministre vanjskih poslova o najnovijim razvojima situacije oko zajedničke izgradnje Pojasa i puta, suradničkog formata 16+1 između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe, razvojnim izgledima i zaštiti ljudskih prava u Kini, kao i pitanjima Venezuele i Afganistana.

Ministri vanjskih poslova su entuzijastično govorili i dvije su strane održale aktivnu interakciju, što je povećalo uzajamno razumijevanje.

Ministri pohvalili dijalog

Ministri vanjskih poslova država članica EU-e su pohvalili dijalog kao konstruktivan i učinkovit te su potvrdili konsenzus u deset točaka između Kine i EU-e.

Ističući važnost sveobuhvatnog strateškog partnerstva EU-e Kine i veliku pozornost koju posvećuju munjevitom procesu razvoja i reforme u Kini, ministri vanjskih poslova su izrazili voljnost na rad s Kinom radi učvršćenja strateške koordinacije i zajedničkog nošenja s globalnim izazovima, kako bi održali multilateralizam i unaprijedili stabilnost i razvoj svijeta.