Kina će poduzeti potrebne mjere protiv američkog protekcionizma

852
odnosi Kina-SAD

U srijedu je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) donijela odluku prema kojoj se 11 odluka SAD-a, na temu antidampinških mjera, kosi s njezinim pravilima.

U kolovozu prošle godine SAD je pokrenuo istragu vezanu uz prijenos kineskog intelektualnog vlasništva i tehnologije u sklopu Članka 301 Zakona o trgovini iz 1974. Sudeći prema medijskim izvješćima, američka administracija će uskoro javno objaviti rezultate istrage te uvesti ograničavajuće mjere Kini.

Neimenovani dužnosnik kineskog Ministarstva trgovine, zadužen za rad Odjela za sporazume i zakone, u četvrtak je izjavio, odgovarajući na medijska izvješća prema kojima će SAD uskoro objaviti rezultate Članka 301 svoje istrage protiv najmogoljudnije zemlje svijeta, kako će Kina poduzeti ”sve potrebne mjere” da obrani svoja prava i interese.

”Kina sigurno neće sjediti mirno i gledati kako joj se krše prava i interesi,” istaknuo je neimenovani dužnosnik.

”Kada je riječ o Članku 301 istrage, Kina je nekoliko puta dala jasan stav odnosno da se čvrsto protivi takvim jednostranim odnosno praksama trgovinskog protekcionizma od strane SAD-a,” dodao je neimenovani dužnosnik.

Otkako su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose 1979., bilateralna trgovinska razmjena se povećala za 232 puta, a ukupna količina dvosmjernih investicija je premašila 230 milijardi američkih dolara.

Američke industrije su izrazile zabrinutost zbog jednostranog poteza SAD-a, a prema riječima neimenovanog dužnosnika, 45 poslovnih udruga već je izrazilo svoje protivljenje.

”Nadamo se kako SAD može uvidjeti uzajamno korisnu suštinu gospodarskih i trgovinskih odnosa Kine i SAD-a te da neće učiniti ništa što će nanijeti štetu drugima ili sebi,” dodao je dužnosnik.