Kina će podržati financijsku saradnju između zemalja BRICS-a

870

Kina će aktivnije aktivnije učestvovati u saradnji kako bi ojačali financijsku saradnju između zemalja BRICS-a i dosegli viša postignuća, izjavili su kineski ministar financija i guverner centralne banke, objavila je agencija Xinhua.

To je izjavljeno u petak na samitu zemalja BRICS koji je okupio ministre financija i guvernere centralnih banaka u njemačkom gradu Baden-Badenu.

Kineski ministar financija Xiao Jie rekao je da zemlje BRICS-a, koje čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, kontinuirano sarađuju i produbljuju tu saradnju u financijskom sektoru, te da su napravljeni značajni napori u promicanju rasta za zemlje BRICS-a i svjetsku ekonomiju, kao i jačanju globalnog ekonomskog vodstva.

Istovremno je guverner Centralne kineske banke Zhou Xiaochuan izjavio da bi zemlje BRICS-a trebale ojačati saradnju unutar G20, posebno u područjima poput međunarodne financijske arhitekture, inkluzivnih financija i zelenih financija.

Zhou je predložio da zemlje BRIKS-a raspravljaju o temama poput poboljšanja mrežnih shema financijskih institucija i usluga, promoviranja ugovora o valutnoj razmjeni u lokalnim valutama, kako bi se poboljšala pragmatična financijska suradnja, te poboljšala priprema za slijedeći BRICS samit svjetskih vođa koji će se održati u septembru u Xiamenu, Kina.