Jasna Plevnik: Mehanizam suradnje “16 + 1” daje važan doprinos stabilnosti srednje i istočne Europe

938
Jasna Plevnik

U Hrvatskoj će se održati 8. sastanak čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe.


Mehanizam 16+1 važan doprinos stabilnosti srednje i istočne Europe

Dr. Jasna Plevnik, poznata hrvatska znanstvenica i predsjednica Geoekonomskog foruma, u intervjuu novinaru China Radio International rekla je da se neprestano produbljuje suradnja Hrvatske s Kinom u okviru mehanizma suradnje između Kine i središnje i istočne Europe, to jest “16 + 1”. Istodobno, ovaj mehanizam također daje važan doprinos stabilnosti srednje i istočne Europe.

Dostignuća kinesko-hrvatske suradnje su izvanredna

Tijekom sedam godina od uspostave mehanizma suradnje između Kine i zemalja srednje i istočne Europe, model dvostrane i multilateralne suradnje sve se više poboljšava, a rezultati suradnje se kontinuirano otkrivaju, rekla je Jasna Plevnik i nastavila da Hrvatska pridaje veliku važnost mehanizmu suradnje “16 + 1”, a suradnja između dvije zemlje se također produbljuje poticajom tog mehanizma. Jasna Plevnik je istaknula: “Dostignuća kinesko-hrvatske suradnje su izvanredna. U proteklih godinu dana hrvatski premijer se pet puta susreo s kineskim premijerom i posjetio Kinu kako bi sudjelovao na prvom Međunarodnom uvoznom sajmu Kine i razgovarao s predsjednikom Xi Jinpingom. Razmjena posjeta na visokoj razini uvela je snažan zamah u gospodarsku i trgovinsku suradnju dvije zemlje. Mehanizam multilateralne suradnje “16 +1″ uvelike je promovirao regionalnu suradnju u srednjoj i istočnoj Europi.”

Nada u povećanje suradnje u turizmu

Jasna Plevnik je istaknula da su dvije zemlje u protekloj godini uspješno surađivale na području infrastrukture te je Kineski poduzetnički konzorcij osvojio je natječaj za prekomorski Pelješki most, najveći ugovorni projekt u povijesti kinesko-hrvatskih gospodarskih i trgovinskih odnosa, a Hrvatska se, kao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu, nada se da će povećati suradnju s Kinom u području turizma.

“Na posljednjem samitu u glavnom gradu bugarske Sofiji je hrvatski premijer naglasio da je razvoj turističke suradnje glavni prioritet u jačanju suradnje s Kinom. Vjerujem da postoje dva osnovna zadatka za daljnje jačanje turističke suradnje: jedan je otvaranje izravnih letova, a drugi je pojednostavljenje procedura izdavanja viza. Hrvatska mora integrirati turističku suradnju u mehanizam “16 +1” i koristiti multilateralnu suradnju kako bi integrirala sve regionalne resurse za uspostavu izravnih letova, jer niti jedna zemlja ne može sama izdržati ulaganja za izravne letove, potrebno je razviti projekt s više sudionika koji omogućuje izravne letove za pokrivanje više zemalja u srednjoj i istočnoj Europi, rekla je Jasna Plevnik.

Mehanizam 16+1 daje važan doprinos razvoju Europe

Tijekom uspostave mehanizma suradnje “16 + 1”, odnosi između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe naglo su zatoplili. Jasna Plevnik smatra da mehanizam suradnje “16 + 1” ne samo da donosi nadu zemljama sudionicama za ostvarenje multilateralne suradnje i zajedničkog razvoja, već također daje važan doprinos razvoju Europe: “Mehanizam suradnje “16 +1” je vrlo važan, napravio je planove za buduću suradnju i razvoj država članica i uspostavio snažnu platformu za razmjenu i suradnju, a mehanizam je važan i za cijelu Europu jer je pridonio stabilnosti srednje i istočne Europe. Suradnja između Kine i zemalja središnje i istočne Europe je vrlo korisna i za cijelu regiju jer stvara optimističnu perspektivu za razvoj zemalja u regiji. “