Izložba kojom se obilježava 70. godišnjica od osnivanja NR Kine

737
70. godišnjica od osnivanja NR Kine 1

Izložba dostignuća radi obeležavanja 70. godišnjice od osnivanja Narodne Republike Kine otvorena je u ponedeljak u Pekingu.


Kineski predsednik Si Đinping, koji je takođe generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsednik Centralne vojne komisije, je na svečanom otvaranju zahtevao neprestane napore za osiguravanje velike pobede socijalizma s kineskim značajkama za novo doba.

Naglasio je kako je u sedam desetljeća od osnutka NRK-e, KPK predvodila ljude diljem zemlje u nadilaženju mnogih prepreka, stvarajući čudo za čudom.

Gledajući unapred je Xi pozvao na napore u visokom držanju stijega socijalizma s kineskim značajkama, održavanju jedinstva i poduzetnosti i neumornom radu na ostvarenju kineskog sna o nacionalnom pomlađivanju.

Premijer Li Kećijang, koji je takođe član Stalnog komiteta Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, rekao je na svečanom otvaranju da izložba odražava prakse, dostignuća i iskustva u proteklih 70 godina, koji su svedoci znatnog poboljšanja u ekonomiji i životnim uslovima naroda.

Izložba takođe beleži kontinuiran rast međunarodnog statusa i uticaja Kine, kao i doprinos Kine svetskom miru i razvoju, rekao je premijer Li.

Navodeći da je Kina i dalje najveća zemlja u razvoju, Li je pozvao na ulaganje većih napora kako bi se ostvarile još veće pobede u budućnosti.

Kina treba da radi na visokokvalitetnom razvoju, sveobuhvatnom produbljivanju reformi i izgradnji tržišno orijentisanog međunarodnog poslovnog okruženja zasnovanog na vladavini prava, rekao je Li i dodao da će zemlja sprovesti proaktivnu politiku otvaranja prema svetu i da će unaprediti ekonomsku globalizaciju.

Otvaranju izložbe je prisustvovalo oko 1.000 ljudi.