Intervju s glavnim kineskim pregovaračem: Iskoristit ćemo svaku minutu i sekundu za postizanje klimatskog sporazuma

1107

Glavni kineski pregovarač Su Wei je u nedjelju izjavio da od pregovarača očekuje da u potpunosti iskoriste svoje vrijeme u Parizu kako bi se do 11. prosinca postigao pravno obvezujući klimatski sporazum.

“U stisci smo s vremenom te ćemo iskoristiti svaku minutu i sekundu.”, Su Wei je izjavio u intervjuu za Xinhua uoči početka UN-ove klimatske konferencije u Parizu.

Očekuje se da će dužnosnici iz gotovo 200 zemalja i regija u iduća dva tjedna donijeti svjetski klimatski sporazum u konferencijskom centru Le Bourget.

Zemlje i regije žele postaviti pravila za globalno djelovanje i suradnju u rješavanju klimatskih promjena nakon 2020. godine.

“Takav bi sporazum trebao imati pravnu snagu.”, rekao je Su, dodajući da bi “pravni inistrument trebao biti u skladu s načelima, odredbama i ciljevima Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC, engl.), sporazum koji razvijene zemlje obvezuje na preuzimanje vodstva u smanjivanju emisija ugljičnih plinova te pružanje financijske i tehnološke podrške zemljama u razvoju.

Njegova izjava je u skladu s izjavom izvršne tajnice UNFCCC-a Christiane Figueres, koja je u subotu izjavila da je ono što će u Parizu biti doneseno u iduća dva tjedna “drugi pravno obvezujući instrument u sklopu Konvencije”, prvi je Protokol iz Kyota, koji ističe krajem 2020., nakon kojega na snagu stupa sporazum iz Pariza.

“Ne gradimo novi međunarodni sustav, već raspravljamo kako poboljšati naša klimatska djelovanja nakon 2020.”, rekao je Su, “cilj je bolja provedba Konvencije, posebno u područjima smanjivanja ispušnih plinova, prilagodba, kao i financije, tehnološke promjene i izgradnja kapaciteta.”.

U ponedjeljak će nakon službenog otvaranja konferencije govore održati oko 150 svjetskih čelnika, što će dati politički zamah u pregovorima.

Pregovarači će u nedjelju poslijepodne započeti s radom na konačnom nacrtu teksta pariškog sporazuma.

Su očekuje da će se pregovori o tekstu nacrta završiti do četvrtka poslijepodne. Konačni tekst će nakon toga u petak pregledati sve strane, a ministri će donijeti odluku u drugom tjednu.

“Protekli napredak u pregovorima o tekstu nije bio zadovoljavajuć, ostalo je za preproditi niz razlika.”, rekao je.

Glavni sporovi se kreću u rasponu od razlikovanja odgovornosti u smanjivanju ispušnih plinova među zemljama do toga kako će razvijene zemlje ispuniti svoje obećanje o pružanju 100 milijardi dolara do 2020. za podršku zemljama u razvoju.

Do 2012. je osigurano samo 17 milijardi dolara u javnim fondovima razvijenih zemalja, podaci su Svjetskog institua za resurse.

“Klimatske promjene su su hitna prijetnja cijelom čovječanstvu i našem planetu. Međunarodna suradnja je potrebna za zajedničko suočavanje s izazovima.”, rekao je Su.

“Kina će nastaviti riješavati pitanje na pozitivan i ozbiljan način.”, dodao je, “međutim, naša pozicija o inzistiranju na načelima zajedničke, ali različite odgovornosti neće se promijeniti.”.

“Kina će učiniti što je više moguće doprinosa borbi protiv klimatskih promjena u skladu sa svojim nacionalnim okolnostima, sposobnostima i razvojnoj fazi.”, rekao je Su.