Inovacija je energija gospodarstva Kine

635
inovacije

Kinesko gospodarstvo se preusmjerava prema “novom normalnom” sporijeg, ali uravnoteženijeg rasta, dok “novo gospodarstvo” munjevito raste s povećanim mogućnostima za inovaciju.


Ovo je ključan zaključak novog izvješća kojeg su zajednički obavili Svjetska banka te Razvojni istraživački centar Državnog vijeća i Ministarstvo financija. Prema izvješću, od globalne financijske krize je usporavanje ukupne faktorske produktivnosti (TFP – total factor productivity, učinkovitost proizvodnih aktivnosti kroz određeno razdoblje) bilo uobičajeno u razvijenim i zemljama u razvoju i Kina nije izuzetak. Kroz protekle godine je kineska ukupna faktorska produktivnost skočila, ali ukupna razina je još niska.

Dobra vijest je da gospodarstvo Kine ima koristi od novih kinetičkih snaga koje neprestano nastaju. Prema najnovijim podacima koje je objavio Nacionalni ured za statistiku, novi pokazatelj kinetičke energije za kineski gospodarski razvoj je u 2018. dostigao 270,3, uz godišnje povećanje od 28,7%. U tome je doprinos mrežnog gospodarstva ukupnom pokazatelju preko 80%. Ovo pokazuje kako digitalno gospodarstvo, praćeno mrežnim gospodarstvom, nastavlja pokazivati snagu u Kini.

U izvješću daljnje stoji kako je položaj Kine u “Globalnom inovacijskom indeksu” i ostalim poretcima neprestano povećava, s 29. u 2011. do 17.2018. i trenutno je najviši među zemljama u razvoju. U području e-gospodarstva, umjetne inteligencije, financijske tehnologije, željeznica visoke brzine, obnovljive energije, električnih vozila i ostalog, se Kina ističe i ulazi u vodeći svjetski poredak.

Istovremeno, još jedan znak akumulacije nove kinetičke energije u kineskom gospodarstvu je neprestano povećanje ljudskog kapitala. Prema izvješću, prvostupnici u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici čine 40% svih prvostupnika u Kini. Kina postaje istraživačka baza za globalne tehnološke tvrtke, uključujući Microsoft i IBM.

Nova kinetička energija kineskog gospodarstva nastavlja ubrzavati ritam, uglavnom zbog naglaska kineske vlade na uporabu inovacije za provođenje razvoja i potpune mobilizacije tržišnih snaga te pokretanja niza politika za podršku inovaciji poduzeća i talenata. u ovom trenutku potrošnja kineskih poduzeća na istraživanje i razvoj čini više od 70% ukupne društvene potrošnje na istraživanje i razvoj. Alibaba, Huawei, Tencent i ostale tvrtke stoje u prvom redu globalne tehnološke inovacije.