Inicijativa Pojas i put se postupno oblikuje

1380
inicijativa Pojas i put

Od 2013. je godine kopneni i pomorski put svile, koji je nekad igrao važnu ulogu za kulturnu razmjenu između Kine i Zapada i promet trgovaca, još jednom slavan u novom dobu kao inicijativa Pojas i put, koja je postala široka pozornica za političku komunikaciju, nesmetanu trgovinu i međuljudske razmjene između moderne Kine i drugih zemalja svijeta.


U proteklih nekoliko godina je zajednička izgradnja Pojasa i puta dovršila cjelokupni raspored, a prema riječima predsjednika Xi Jinpinga, to je poput “velikog duha u kineskom slikarstvu”.

126 zemalja i 29 međunarodnih organizacija potpisalo dokumente o suradnji na Pojas i putu

U proteklih šest godina, Pojas i put je povezao euroazijski kontinent, prešao preko Afrike i stigao do Latinske Amerike, a pod načelima uzajamnih dogovora, izgradnje i dijeljenja pridružile su mu se zemlje duž rute. To je omogućilo da se inicijativa Pojas i put iz ideje pretvori u akciju i iz vizije u stvarnost. Trenutno je 126 zemalja i 29 međunarodnih organizacija s Kinom potpisalo dokumente o suradnji na Pojas i putu. Od 2019. je Pojas i put sve popularniji među zapadnim zemljama. Italija je postala prva zemlja članica G7 koja se pridružila inicijativi “Pojas i put”, a Luksemburg je s Kinom potpisala Memorandum o razumijevanju o suradnji Pojas i put. Krajem ovog mjeseca će se Švicarska također pridružiti ekipi Pojasa i puta. Što se tiče suradnje na tržištima trećih strana, Kina je potpisala dokumente o suradnji s Japanom, Francuskom, Kanadom, Singapurom, Španjolskom, Nizozemskom, Belgijom, Australijom i drugim zemljama.

Zajednički projekti sa zemljama duž Pojasa i puta stvorili gotovo 300 000 radnih mjesta

U proteklih šest godina kineska trgovina sa zemljama koje sudjeluju u izgradnji Pojasa i Puta premašila više od 6 bilijuna USD-a, a zajednički projekti sa zemljama duž rute su stvorili gotovo 300 000 radnih mjesta za ovo područje. Kineska poduzeća sudjelovala su u izgradnji i korištenju 42 lučka projekta u 34 zemlje duž rute, koji su odigrali ključnu ulogu u izgradnji Pojasa i puta i postavili čvrste temelje za međusobno povezivanje infrastrukture.

Pojas i put usko povezana sa 17 specifičnih razvojnih ciljeva UN, koordinirana s međunarodnim i regionalnim razvojnim planovima

U proteklih šest godina se Pojas i put aktivno integrira s razvojnim strategijama zemalja na ruti, a relevantne strane su zajednički izradile planove o suradnji i poduzele zajedničke akcije. U praksi je inicijativa Pojas i put usko povezana sa 17 specifičnih razvojnih ciljeva UN-ovog Programa održivog razvoja za 2030 godinu i koordinirana s međunarodnim i regionalnim razvojnim planovima kao što je ruska Euroazijska ekonomska unija radi međusobne podrške te igra važnu ulogu u izgradnji učinkovitog i glatkog tržišta za Aziju i Europu.

Inicijativa Pojas i put je inicijativa za gospodarsku suradnju

U proteklih šest godina je inicijativa Pojas, jedan put postala plan Kine za sudjelovanje u globalnom otvaranju i suradnji, poboljšanje globalnog sustava gospodarskog upravljanja, unapređivanje globalnog zajedničkog razvoja i prosperiteta te promicanje izgradnje zajednice koja dijeli budućnost za čovječanstvo. Kina je u više navrata naglasila da je inicijativa Pojas i put inicijativa za gospodarsku suradnju, a ne geopolitički savez ili vojni savez te proces otvaranja i tolerancije, a ne zatvoreni mali krug ili “kineski klub”. Zapravo, kineski program je promicanje uspostave novog tipa međunarodnih odnosa uzajamnog poštovanja, pravednosti, pravde, suradnje i obostrane koristi, te promicanje izgradnje zajednice koja dijeli budućnost za čovječanstvo. To je izvorna namjera inicijative i najviši cilj koji se nadamo da će se postići kroz ovu inicijativu.