Huawei Technologies učestvovao na Security Summit 2021 – virtualnom samitu

223
Huawei

Od 4. do 6. maja održana je konferencija i panel virtuelnih događaja na Samitu o bezbjednosti. Samit je obuhvatio teme koje se tiču bezbjednosti i informaciono-komunikacionih tehnologija u pametnom i sigurnom gradu, automatizacije zgrada i kuća, sajber bezbjednosti, kao i mobilnosti i industrijskog IoT-a.


Industrijska revolucija kroz tehnologiju

Gospodin Radoslaw Kedzia, potpredsjednik kompanije Huawei Technologies za srednjoistočnu Evropu i nordijski region, održao je glavni govor pod nazivom „Industrijska revolucija kroz tehnologiju”.


Tokom svog govora, gospodin Kedzia, objasnio je uticaj globalne pandemije na digitalnu transformaciju, značaj ulaganja u istraživanje i razvoj, kao i značaj digitalne inkluzije, sigurnosti i pouzdanosti, zaštite životne sredine i zdravog ekosistema. Tokom zadnjih 10 godina, Huawei Technologies je uložio više od 100 milijardi američkih dolara u R&D (istraživanje i razvoj), te planira u periodu 2021. – 2026. godina uložiti dodatnih 100 milijardi američkih dolara za razvoj novih tehnologija.
Pored toga, naglasio je da se Huawei fokusira na podršku razvoju mladih talenata, otvaranje novih radnih mjesta i razmjenu znanja. Huawei veliku važnost daje projektima kao što su „Seeds for the future” i „Huawei ICT Academy”. „Seeds for the future” je globalni CSR projekat koji za cilj ima razvoj lokalnih mladih talenata kroz obrazovanje, te je do sada uspješno implementiran u više od 150 zemalja širom svijeta, a Huawei BIH sprovodi „Seeds for the future“ projekat u saradnji s univerzitetima u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru. Također, Huawei ICT Academy je projekat koji podrazumijeva kontinuiranu saradnju s akademskim institucijama i promociju razmjene znanja.
Gospodin Kedzia je također predstavio prednosti smart mining-a i pametnog obrazovanja, naglasivši da će obje industrije biti poboljšane upotrebom tehnologije, kao i mnoge druge industrije.
Na kraju svoga govora, gospodin Kedzia je naglasio da zdrava konkurencija uvijek vodi prema napretku, te poboljšanoj usluzi za krajnje korisnike.

Raditi zajedno na izgradnji potpuno povezanog, sigurnog i inteligentnog svijeta

Tokom Samita o bezbjednosti, gospodin Yoann Klein, viši savjetnik za sajber bezbjednost u Huawei centru za transparentnost sajber bezbjednosti u Briselu, održao je panel na temu „Raditi zajedno na izgradnji potpuno povezanog, sigurnog inteligentnog svijeta”.

Gospodin Klein izjavio je da je nova digitalna infrastruktura počela da se razvija uporedo sa cloud, 5G, IoT i AI, te očekuje da će biti pokretač oporavka globalne ekonomije. Stalne cloud inovacije kao i inovacije u računarstvu i infrastrukturi podataka danas predstavljaju snagu za sveprisutnu i sveprožimajuću inteligenciju. Ovakva digitalizacija se sve više oslanja na prilagodljive, integrisane, saradničke, komplementarne ekosisteme, a jedan od njih je i sajber bezbjednost.
„Sajber sigurnost jedan je od najvažnijih temelja našeg budućeg sigurnog inteligentnog svijeta”, izjavio je gospodin Klein.

Važnost povezanosti finansijskih podataka

Tokom drugog dana Samita, gospođa Nada Tubić, marketing menadžer kompanije Huawei, predstavila je studiju slučaja „Razvoj informacionih sistema radi pojednostavljenja EuroPoint finansijskih usluga i poboljšanja iskustva kupaca”.

Gospođa Tubić istakla je da postoji sve veća potreba za novom, konkurentnom ponudom usluga u skladu s trendovima FinTech industrije i da Huawei gradi IT infrastrukturu budućnosti.

„Finansijski podaci su izuzetno važni i sve je brže kada se finansijski podaci povežu”, rekla je gospođa Tubić.

Sve ovo je sadržano u sloganu koji je u skladu s onim što promoviše vizija Huawei kompanije:

„Donesite digitalno svakom čovjeku, domu i organizaciji, za potpuno povezan, inteligentan svijet”.