Hainan neće ugroziti status Hongkonga kao trgovinskog centra

361
Hainan

Komisija za državni razvoj i reforme saopštila je danas da su pozicioniranje i industrijski fokus luke za slobodnu trgovinu u južnoj kineskoj provinciji Hainan drugačiji od hongkonške luke, kao i da je komplementarnost između dva regiona veća nego konkurencija između njih.


Razvoj Hainana takođe neće ugroziti status Hongkonga, izjavio je Lin Niansju, zamenik direktora Komisije za državni razvoj i reforme na konferenciji za novinare na kojoj su mu se pridružili i ostali vladini zvaničnici, među kojima je bio i Vang Šouven, zamenik ministra trgovine i zamenik kineskog predstavnika za međunarodnu trgovinu.

Kancelarija za informisanje Državnog saveta organizovala je preskonferenciju kako bi bio predstavljen glavni plan za razvoj luke za slobodnu trgovinu u Hainanu koji je objavljen 1. juna.

Planom se predviđa izgradnja najjužnije ostrvske provincije u Kini kao svetskog uticajnog bescarinskog trgovinskog centra do sredine ovog veka. U planu se navodi da će do 2025. godine biti “u osnovi uspostavljen” sistem trgovinskih luka koji se fokusira na liberalizaciju trgovine i investicione olakšice u provinciji Hainan, kao i da će taj sistem postati “zreliji” do 2035. godine.

Plan je da Kina izgradi najveću kinesku specijalnu ekonomsku zonu u Hainanu, kao uzor integracija zemlje u globalni ekonomski sistem. Ostrvska provincija koja broji 9,5 miliona ljudi takođe će imati koristi od niske carinske stope na dohodak, koja je ograničena na 15 odsto za pojedince koji ispunjavaju određene uslove, kao i od slobode trgovine u pogledu spoljne trgovine, kapitalnih tokova i optimalnijeg investicionog okruženja.

Analitičari smatraju da će Hainan, sa sve otvorenijim finansijskim tržištem, postati bolje investiciono odredište za strane investitore koji planiraju nastavak širenja dugoročnog poslovanja u matičnom delu Kine, kao što je primera radi širenje u oblasti poput visoke tehnologije. S druge strane, smatra se da Hongkong ima prednost u konvertibilnosti kapitala i mehanizmima za šorting i hedžing, kao i utvrđenu evidenciju koja ga čini poželjnim odredištem za kapital koji teži visokom prinosu u kratkom periodu.