Grčka i kineska luka potpisale memorandum o razumijevanju radi jačanja komercijalnih veza

4582
luka Pirej

Lučke vlasti Pireja, zajedno s većinskim vlasnikom Luke Pirej, kineskim divom COSCO Shippingom i najveća svjetska komercijalna luka u Šangaju su potpisale memorandum o razumijevanju u ponedjeljak u grčkoj prijestolnici Ateni radi jačanja komercijalnih veza.

Tvrtka Šangajska međunarodna luka, koja upravlja s 25,7% obujma kineske međunarodne trgovine, je potpisala memorandume s tvrtkom COSCO Shipping i vlastima Luke Pirej u nazočnosti Hana Zhenga, člana Političkog biroa Centralnog komiteta (CK) Komunističke partije Kine (KPK) i sekretara Šangajskog općinskog komiteta KPK.

U sklopu ugovora, koji je unutar okvira inicijative Pojas i put koju je predložila Kina, Pirej će ojačati svoj strateški položaj na svjetskoj trgovinskoj karti povećavajući dolazni teret iz Kine u Europu.

Dvije strane su se također složile ojačati suradnju u obuci osoblja, tehničkoj pomoći, razmjeni informacija, kao i razvoju sinergija kako bi se stvorile nove poslovne prilike.

“Trenutni sporazum s lukom u Šangaju je vrlo važan. Znači kako će ogromne količine robe biti kroz Pirej prevožene iz Kine u ostatak svijeta,” rekao je na marginama događaja grčki zamjenik ministra gospodarstva i razvoja Stergios Pitsiorlas agenciji Xinhua.

“Sporazum će ojačati nacionalno gospodarstvo i zaposlenost. Potrebne su nam investicije u ovom razvoju. Takve investicije koje pokazuju kako stranci vjeruju našoj zemlji,” rekao je Christos Lampridis, glavni tajnik odjela za Luke, lučke politike i pomorske investicije Ministarstva brodarstva.

Od 2010., podružnica tvrtke COSCO Shipping, Pirejski kontejnerski terminal, upravlja pristaništima II i III Luke Pirej pod sporazumom o 35-godišnjoj koncesiji.

U 2016., tvrtka COSCO Shipping je stekla 67% dionica Luke Pirej, pretvarajući luku u važan prijevozni centar na raskrižju Azije, Europe i Afrike.