Glavni tajnik UN-a pozdravio ulogu Kine u promicanju suradnje ”Jug-Jug”

958
UN Secretary-General Ban Ki-moon speaks during a press conference upon his arrival at Khartoum airport on July 8, 2011 a day before South Sudan secedes from the north and becomes the world's newest nation. AFP PHOTO/ASHRAF SHAZLY

”Kina je vođa u napretku suradnje ”Jug-Jug”.” – izjavio je u subotu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon dodajući kako je Kina potaknula na mnoge važne inicijative što uključuje Razvojnu banku BRICS-a, Azijsku banku za infrastrukturne investicije te Razvojni fond Puta svile.

Ban Ki-moon je ovo izjavio prilikom okruglog stola na visokoj razini o suradnju ”Jug-Jug” čiji su domaćini bili Kina i UN. Njegovi komentari slijedili su najavu kineskog predsjednika Xija Jinpinga da će najmnogoljudnija zemlja svijeta omogućiti dvije milijarde američkih dolara podrške ovom mehanizmu suradnje.

Ban Ki-moon nije propustio naglasiti i kako je Xi Jinping u petak obećao 3 milijarde američkih dolara koje je Kina namijenila za nedavno pokrenuti Fond za klimatsku suradnju ”Jug-Jug”.

”Sva ova podrška ići će u smjeru najboljeg načina za rješavanje potreba siromašnih i najranjivijih skupina te doprinjeti važnom političkom trenutku za uspjeh prilikom pregovora o klimatskim promjenama koji su zakazani za prosinac u Parizu.” – dodao je glavni tajnik UN-a.

Ovaj se sastanak inače odvio na marginama UN-ova Summita o održivom razvoju na kojem će biti usvojen održivi plan razvoja za razdoblje nakon 2015.

Očekuje se da će se njime omogućiti stvaranje platforme za razmjenu mišljenja i iskustava o načinima na koje suradnja ”Jug-Jug” i ”trokutasta” suradnja mogu doprinjeti pravoj provedbi plana.