(FOTO) Veliki uspjeh Kine na Sajmu “16+1” u Mostaru

2299

Zamjenik ministra poljoprivrede Qu Dongyu predvodio je brojnu političko-privrednu delegaciju iz Narodne Republike Kine koja je obilježila prvi dan Međunarodnog gospodarskog sajma u Mostaru.

Delegacija koju pored doministra čine visoki dužnosnici vinarskih kompanija ali i onih iz sektora tehnologije i proizvodnje bijele tehnike, interesirala se za konkretne vrste projekata saradnje kako između BiH i Narodne Republike Kine, tako i za one regionalne u okviru Mehanizma “16+1”, koji je NR Kina inicirala sa 16 država Centralne i Istočne Europe (CEEC).

Zamjenik ministra poljoprivrede Platformu 16+1 nazvao je “dobitnom kombinacijom”, kako za Kinu, tako i za zemlje središnje i istočne Europe.

– Kina se doista jako intenzivno razvija. Imamo 1,4 milijarde stanovnika od čega 400 milijuna pripada srednjoj klasi. Riječ je, dakle, o zaista impozantnom i velikom tržištu, ne samo za BiH, nego za svijet uopće – kazao je.

Istaknuo je kako postoje velike mogućnosti da značajan broj različitih proizvoda budu izvezeni u Kinu te da platforma zemljama središnje i istočne Europe pruža priliku prezentirati svoje proizvode na kineskom tržištu.

Također je pozivao sve kineske investitore koji su zainteresirani za platformu i ovaj dio Europe da surađuju i ovdje investiraju.

– Oni su ti koji vam mogu pomoći kako unaprijediti i povećati proizvodnju i plasirati proizvode u Kinu i oni su također ti koji utječu na konzumente u Kini – kazao je ministar, naglasivši kako je vinogradarstvo potencijal na kojemu se može surađivati i tu suradnju unaprjeđivati.

Doministra je sa potencijalima BiH i to ne samo u sektoru vinogradarstva nego i poljoprivrede općenito upoznala ambasadorica NR Kine Nj. E. Chen Bo, koja predstavlja primjer diplomate koji se ulaže sve napore da kulturno i gospodarski poveže dvije prijateljske zemlje.

Kineske firme iznajmile su više od 400 kvadratnih metara izložbenog prostora za renomirana kineskih preduzeća kao što su telekomunikacioni giganti Huawei i Zhong Xing Telecommunication – ZTE, proizvođač bijele tehnike Gree Electric i svjetski vodeći proizvođač građevinskih i rudarskih mašina LiuGong.

 

 

Kina-danas.com