Ekonomska stabilnost Kine bit će održana u drugoj polovici godine

604
Komunistička partija NR Kine

U drugoj polovini 2018. godine, Kina će nastaviti održavati svoju ekonomsku stabilnost i zdravlje provođenjem proaktivne fiskalne politike i oprezne monetarne politike.

Priopćeno je to nakon sastanka Centralnog komiteta Politbiroa Komunističke partije Kine (KPK).

U priopćenju je navedeno da je na sastanku, kojim je predsjedavao glavni tajnik Centralnog komiteta KPK-a Xi Jinping, naglašeno da će Kina zadržati osnovni pravac “ostvarenja napretka uz održavanje stabilnosti” kada je riječ o ekonomiji zemlje.

Potrebno je uložiti napore u produbljivanje strukturnih reformi na strani ponude i pobijediti u “tri teške bitke” (spriječavanju financijskih rizika, smanjenju siromaštva i borbi protiv zagađenja), navodi se u priopćenju objavljenom nakon sastanka.

Kineska ekonomija zadržala je stabilan rast sa dobrim trendom u prvoj polovici ove godine. Međutim, kinesko gospodarstvo se i dalje suočava sa pojedinim novim izazovima i vanjsko okružje se drastično mijenja. Kina će nastaviti sprovoditi proaktivnu fiskalnu politiku i opreznu monetarnu politiku, pri čemu će politika biti usmjerena ka budućnosti, fleksibilnosti i učinkovitosti.

Fiskalna politika treba imati veću ulogu u širenju domaće potražnje i strukturnom prilagođavanju. Kina će strogo nagledati emisiju novčane mase i održati likvidnost na razumnoj i dovoljnoj razini, ističe se u priopćenju.

Potrebno je uložiti napore u osiguravanje zapošljavanja i održavanje stabilnosti u financijskom sektoru, vanjskoj trgovini, stranim i domaćim investicijama.

Legitimna prava stranih kompanija u Kini će biti zaštićena, navodi se još u priopćenju.