Do 2030. godine: Radna nedelja u Kini četiri dana

1512

Do 2030. godine radna nedelja u Kini će trajati četiri dana u nedelji po devet sati dnevno, navedeno je u izveštaju Kineske akademije društvenih nauka.

Pre toga, Kina će napraviti proveru sa četvorodnevnom radnom nedeljom u Istočnoj Kini u velikim i srednjim preduzećima koja se nalaze u državnoj svojini od 2020. do 2025. godine, navodi se u izveštaju.

Od 2025. godine, četvorodnevna radna nedelja može se primeniti u određenim industrijama u centralnim i istočnim regionima, a od 2030. godine Kinezi bi trebalo da budu u mogućnosti da imaju tri dana odmora tokom jedne sedmice.

Ukoliko isključimo vreme na poslu i vreme za spavanje, prosečno slobodno vreme prosečnog Kineza u 2017. godini bilo je 2,27 sati. Poređenja radi, pre tri godine ono je iznosilo 2,55 sati.

Stanovnici Šendžena, Guangdžoua, Šangaja i Pekinga imaju manje slobodnog vremena od proseka i ono se kreće od 1,94 do 2,25 sati dnevno.

Prosečno slobodno vreme u zemljama kao što su SAD, Nemačka i Velika Britanija je oko pet sati dnevno, što je skoro dva puta više nego u Kini, navodi se u izveštaju akademije društvenih nauka.

Kineski novogodišnji praznik bi takođe trebalo produžiti na osam dana kako bi uključio i Lantern festivala kojim se završava proslava kineske nove godine i to od 2020. do 2025. godine, navodi se u izveštaju.

Takođe se pominje da Kina treba da ubrza sprovođenje plaćenog odsustva u istom periodu. Pošto sistem plaćenog odmora nije u potpunosti implementiran, slobodno vreme kineskih državljana nije ni izbalansirano, a ni besplatno.