Digitalne tehnologije čine kineski grad Hangzhou pametnijim

226
Hangzhou

City Brain (Gradski mozak”), pametni gradski sustav pokretan vrhunskim tehnologijama, poput “big data” i “cloud computing”, čini Hangzhou u provinciji Zhejiang u istočnoj Kini inteligentnijim gradom u pogledu urbane uprave.


Pomoću ovog sustava poduzeća mogu u samo dvije sekunde transferirati subvencije za iznajmljivanje koje je vlada dala svojim zaposlenicima, a što je prije trajalo oko 10 radnih dana.

“Gradski mozak” je u početku razvijen za borbu protiv zagušenja prometa, kad je Hangzhou prvi put istraživao upravljanje gradom digitalnim metodama 2016. godine. Analiziranjem uzoraka vozila i praćenjem podataka o prometu, grad je uveo „indeks kašnjenja prometa“ koji može učiniti semafore pametnijim. Sustav je poboljšao prosječnu brzinu protoka prometa za 15 posto, iako je grad zabilježio neto priljev od 1,2 milijuna ljudi i 400.000 vozila, kao i pad od 20 posto u cestovnim područjima uzrokovan izgradnjom metroa i drugih građevina u posljednje tri godine.

Postignuvši izvanredne performanse u smanjenju zagušenja prometa, sustav je kasnije proširen na digitalno urbano upravljanje, s inovativnim dostignućima uvedenim u upravljanje gradskom zajednicom, kulturu i turizam i zdravstvo.

Na primjer, s obzirom na višedimenzionalnu integraciju komercijalnih i vladinih podataka, posjetitelji mogu ući u park za 20 sekundi i izvršiti prijavu u hotel za 30 sekundi. Takva usluga uvedena je za 163 turističke atrakcije i kulturna mjesta, kao i za 414 hotela. U gradu se nalazi i 603.000 parkirnih mjesta koja se naplaćuju, te je ovaj sustav omogućio oslobađanje vozač čekanja u redu za naplatu parkinga. Pored toga, ukupno 254 bolnice u gradu sada nude uslugu „plati samo jednom“, koju koristi preko 32 milijuna pacijenata a uključuje ukupne troškove od 1,5 milijardi juana (212 milijuna dolara).

“Trebalo je samo tri dana da par i mladić u našoj tvrtki iznajme svoje stanove, a obje su kuće prostrane i veoma su izložene,” rekao je People Dailyu Yu Jinzhu, pomoćnik upravitelja tvrtke Binjiang Property Management Co., poduzeća iz okruga Jianggan u Hangzhou, koji je bio prilično zadovoljan kada je govorio o iskustvu pomaganja svojim zaposlenicima koji nisu lokalci da pronađu odgovarajuće stanove putem nove vrste vladine poslovne platforme u sklopu “Gradskog mozga”.

Takvo zadovoljstvo dolazi iz izvrsne sposobnosti “Gradskog mozga” u analizi podataka, budući da se podaci iz 5 odjela na razini općine razmjenjuju sa sustavom vodičem za izbor ekonomičnih stanova i pronalazi odgovarajuće stanova različitim zaposlenicima.

Grad također kombinira “big data” sa mrežnim upravljanjem kako bi učinio upravljanje socijalom učinkovitijim i više usmjerenim.

U zajednici Hubin, u gradskom okrugu Shangcheng, informacije o 10 736 stanova unesene su u jedinstvenu bazu adresa, a na temelju analize “big data” posebnu pažnju se pruža prema 689 starijih građana koji žive sami. Nakon što se primijete nagle i dramatične promjene u potrošnji električne energije i drugim podacima, “Gradski mozak” obavijesti nadležne regulatore mreže da idu u kontrolu.

Do sada je Gradski mozak u Hangzhouu koristilo 96 vladinih odjela i 317 programa informacijskog sustava, obrađujući u prosjeku 120 milijuna podataka svaki dan.

U borbi protiv epidemije COVID-19 ove godine, grad je brzo reagirao digitalnim pristupom. QR kôd temeljen na boji koji označava zdravstvene uvjete, digitalna platforma koja olakšava nastavak rada i vladina poslovna platforma su digitalno osnažile upravljanje kontrolom epidemije i obnavljanjem proizvodnje.

Broj bolesnika koje su primile glavne infektivne klinike, u stvarnom se vremenu prenosi i u “Gradski mozak” koji je služio kao važan pružatelj obavijesti vezano za prevenciju i kontrolu epidemije u gradu.