Digitalna ekonomija Kine dostigla 4,64 biliona američkih dolara

596
Digitalna ekonomija Kine Summit Digitalna Kina

Digitalna ekonomija Kine iznosila je 34,8 odsto BDP-a i dostigla 31,3 biliona juana (oko 4,64 američkih dolara) prošle godine.


Broj korisnika interneta u Kini dosegao 829 miliona

Prema juče objavljenom izveštaju o digitalnoj izgradnji Kine, koji je objavljen na Drugom samitu „Digitalna Kina“ u gradu Fudžou, u Kini je do kraja 2018. godine bilo 829 miliona korisnika interneta. Broj korisnika interneta u ruralnim područjima porastao je na 222 miliona.

Broj korisnika onlajn plaćanja iznosio je 600 miliona

Vrednost e-trgovine iznosila je 31,63 biliona juana prošle godine. Onlajn maloprodajna vrednost je premašila 9 biliona juana. Prekogranična e-trgovinska maloprodajna vrednost zabeležila je brz rast. Broj korisnika onlajn plaćanja iznosio je 600 miliona prošle godine.

Poslovni ambijent i inovativni indeks su odvojeno stigli na 46. i 17. mesto na svetu. E-vlada je podigla moderno upravljanje na viši nivo i dala doprinos poboljšanju poslovnog ambijenta u Kini, navodi se u izveštaju.

Međutim, u izveštaju se takođe ukazuje da Kina treba da napreduje u oblastima inovativne sposobnosti, industrijske ekologije i ambijenta razvoja zbog neuravnoteženog regionalnog razvoja i velikog digitalnog jaza.