Digitalna ekonomija donosi novi rast kineske ekonomije

543
digitalna

Godine stabilnog ekonomskog rasta pomogle su digitalnom napretku u Kini, dok je digitalna ekonomija donela neviđene nove mogućnosti za rast zemlje, smatraju ekonomisti i stručnjaci za tehnologiju, koji su učestvovali na ovogodišnjoj Svetskoj konferenciji za internet u Vudženu.


Profesor Sumitra Duta sa Univerziteta Kornel iz Sjedinjenih Američkih Država kaže da je tehnološki talas u Kini prirodan rezultat godina stabilnog rasta.

“Rast u Kini bio je fenomenalan. Mnogi ljudi ne shvataju u potpunosti da je između 2004. i 2018. godine, za svega 14 godina, kineska ekonomija porasla 6 puta. Vrlo malo zemalja može da se nada da će postići nešto takvo. Dakle, rast kineske ekonomije sigurno je puno pomogao rastu kineskog digitalnog sektora”, smatra Duta.

Kompanije iz Kine su među najbolje plasiranim na novoj rang listi najboljih svetskih digitalnih kompanija magazina Forbs.

Telekomunikacioni operater Čajna Mobajl je najbolje plasirana kompanija iz Kine, a slede je internet giganti Alibaba i Tensent.

Profesor Duta navodi i da ogromne investicije Kine u obrazovanje, infrastrukturu i tehnologiju pružaju pogodno okruženje za rast različitih poslova.

“Kompanije koje danas imate poput Tensenta i Alibabe su kompanije koje se u osnovi izgrađene zahvaljujući internetu. To je bilo moguće, jer je Kina investirala u obrazovnu infrastrukturu i tehnologiju “, kaže Duta.

Jedan od direktora Istraživačke internet inicijative na čuvenom MIT-u Tejlor Rejnolds navodi da se kineski skok u tehnološkom napretku može pripisati posvećenosti inovacijama.

„Mislim da su inovacije ono što je posebno u Kini. Vi inovirate hiljadama godina. Proizvodnja papira i vatromet dolaze iz Kine. Mislim da je to ugrađeno u DNK preduzetništvo ovde”, kaže Rejnolds.

Podaci Ministarstva industrije i informacionih tehnologija Kine pokazuju da je krajem 2018. godine digitalna ekonomija u Kini dostigla nivo od preko tri biliona juana ili 500 milijardi američkih dolara, što predstavlja trećinu ukupnog rasta BDP-a zemlje za istu godinu.

Kina je od početka ove godine pojačala rad na razvoju 5G mreže, što je deo njene razvojne strategije za stvaranje više mogućnosti rasta u budućnosti.

Nobelovac i profesor ekonomije na Njujorškom univerzitetu Majkl Spens kaže da će kinesko nastojanja da poveća raspoređivanje 5G i rad na razvoju veštačke inteligencije dovesti do zdravog rasta u budućnosti.

“5G će imati ogroman uticaj na stvari poput energetske efikasnosti, tako da mislim da je to pametan pravac i da će imati veliki uticaj”, kaže Spens.

On dodaje da kako zemlja postaje bogatija, ona je u stanju da izgradi zdrav ekosistem koji pomaže podsticanju preduzetništva u tehnološkom sektoru i pomaže smanjenju troškova u digitalnoj proizvodnji.