“COVID-19 Frontline”: Uživo, putem Interneta, kineski stručnjaci svoja iskustva dijele sa kolegama iz BiH

549

China Global Television Network (CGTN) pozvao je medicinske stručnjake iz bolnice Qilu sa Sveučilišta Shandong, koji su kao članovi medicinskog tima bolnice boravili u gradu Wuhan gdje je COVID-19 prvi put prijavljen, da podijele svoje iskustvo u liječenju pacijenata sa kolegama iz Bosne i Hercegovine (BiH).


Emisija “COVID-19 Frontline” bit će emitirana 25. 5. 2020. godine u terminu 14:00-15:30.

U organizaciji događaja sudjeluju i Ambasada Narodne Republike Kine u BiH, Ambasada BiH u Narodnoj Republici Kini, Institut za nauku i tehnologiju Pojasa i puta iz Kine (Belt and Road Institute of Science and Technology), Istraživački centar za javno zdravstvo Medicinske škole Univerziteta Tsinghua iz Pekinga (Research Center of Public Health, School of Medicine, Tsinghua University) te Udruženje “Bosansko-kinesko prijateljstvo”.

Naime, nakon izbijanja epidemije ova bolnica je poslala nekoliko medicinskih timova u grad Wuhan, uključujući sveobuhvatni tim sa 131 liječnikom koji su bili u mogućnosti liječiti teške bolesnike, sa složenim stanjem i komplikacijama uzrokovanim ovom bolešću.

“COVID-19 Frontline” internetska je emisija uživo za iskusne medicinske radnike iz Kine i cijelog svijeta koji dijele svoja iskustva iz borbe protiv pandemije koronavirusa. Od sudionika se očekuje da će apostrofirati glavne probleme povezane s trenutnom globalnom zdravstvenom krizom i odgovoriti na pitanja gledatelja na društvenim medijima.

Emisija je dio projekta međunarodne razmjene o prevenciji i liječenju COVID-19 pod nazivomo “Hand in Hand, Overcome Difficulties Togheter”.