China Focus: Što očekivati ​od godišnja ”dva zasjedanja”?

2271
Kina kongres

Očekuje se kako će se tijekom dva godišnja zasjedanja vrhovnih zakonodavnih i savjetodavnih tijela kineske vlade, koja su zakazana za početak ožujka, raspravljati te u konačnici i odobriti nacionalni razvojni okvir s nekim novim elementima.

Peto zasjedanje 12. saziva Svekineskog narodnog kongresa (NPC) odnosno 12. saziva Nacionalnog odbora Kineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC), također poznata i kao “dvije sjednice” odnosno ”dva zasjedanja”, će biti prvi veliki nacionalni sastanak nakon onoga održanog u listopadu prošle godine na kojemu je Xi Jinping potvrđen kao ”jezgra” Centralnog komiteta Komunističke partije NR Kine.

U ovome tekstu donosimo popis ključnih riječi i izraza na koje će biti stavljen naglasak tijekom predstojeće dvije sjednice.

– ”Centralni komitet Komunističke partije NR Kine sa Xi Jinpingom kao jezgrom”

Predstavnici i politički savjetnici u NPC-u raspravljati će o državnim mjerama koje su važne za razvijanje ciljeva postavljenih od strane središnje vlade, kao i mišljenjima Xija Jinpinga o državnom upravljanju. Očekuje se da će se tijekom zasjedanja staviti naglasak na Xijevu ulogu kao jezgre partijskog Centralnog komiteta.

– ”Provesti 13. Petogodišnji plan u zadanom roku”

Kina teži punoj provedbi svog 13. petogodišnjeg plana za razdoblje od 2016. do 2020., koji je temeljni vodič da se osigura da Kina, nakon što je prošle godine ostvarila dobar početak, postane prosperitetno društvo. Strateški plan daje okvire mjera i prioriteta s naglaskom na inovacijske strategije, smanjenje siromaštva i zaštitu okoliša.

– ”Ciljevi rasta”

S obzirom da je Kina drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, na stopu rasta kineskog BDP-a uvijek je stavljen naglasak tijekom dvije sjednice. Kina je za 2016. ”prijavila” rast BDP-a od 6,7 posto, što je ujedno i njegova najniža razina u gotovo tri desetljeća, no i dalje je na vrhu među svim ostalim velikim svjetskim gospodarstvima.

Kina je za razdoblje od 2016. do 2020 .”zacrtala” prosječni godišnji rast od više od 6,5 posto.

– ”Strukturne reforme u sektoru ponude”

Zahvaljujući reformama gospodarska struktura u Kini je poboljšana novim zamahom. Najmnogoljudnija zemlja svijeta će sveobuhvatno produbljivati ​​strukturne reforme u sektoru ponude i opskrbe te ih učiniti ključnim zadatkom za 2017. u poljoprivrednom sektoru. Kina cilja na snažan napredak u ključnim reformskim zadacima kao što je smanjenje industrijske prezasićenosti.

– “19. Nacionalni kongres Komunističke partije NR Kine”

19. Nacionalni kongres Komunističke partije NR Kine će se održati krajem ove godine i na njemu će biti izabrano novo vodstvo stranke te izrađen nacrt za buduće ciljeve socijalističke izgradnje. On je inače od vitalnog značaja za ostvarivanje cilja koji uključuje izgradnju umjereno prosperitetnog društva u svakom pogledu do 2020. Dvije sjednice će se promatrati kao pripremna platforma za predstojeći kongres.

– ”Nacrt općih propisa građanskog prava”

Zastupnici u Svekineskom narodnom kongresu će preispitati odredbe nacrta općeg građanskog prava u Kini. Opće odredbe će biti vodeća načela građanskog prava i od velikog značaja za zaštitu istih.

– ”Globalizacija”

U vrijeme kada se neke zapadne sile povlače prema protekcionizmu i politici izolacije, Kina promiče globalizaciju gospodarstva u duhu otvorenosti i uključivosti. Kina će nepokolebljivo nastaviti s otvaranjem i potaknuti globalizaciju s kineskom mudrošću.

– ”Inicijativa Pojas i put”

Inicijativa ”Pojas i put”, koju je kineski predsjednik Xi Jinping predstavio 2013., postigla je da se stanovništvo diljem Kine te desetaka zemalja i regija duž te rute aktivno uključe u njezino sudjelovanje. Kina planira ove godine ugostiti Forum za međunarodnu suradnju inicijative ”Pojas i put” kako bi se dodatno raspravljalo o ideji povezanog razvoja.

– ”Tajvan, Hong Kong i Macao”

Stanovništvo također očekuju signale uz veze preko Tajvanskog tjesnaca te razvoj vezan uz Hong Kong i Macao. Nepriznavanje konsenzusa iz 1992., kojim se naglasak stavlja na načelo ”jedne Kine”, od strane tajvanske čelnice Tsai Ing-wen, omelo je prekotjesnačne odnose.

Podsjećamo kako će tijekom 2017. Posebna administrativna regija Hong Kong izabrati novog izvršnog upravitelja te proslaviti 20. godišnjicu svog povratka domovini.

– ”Diplomacija”

Nakon što je prošle godine bila domaćin summita G20, Kina će ove godine ugostiti Forum za međunarodnu suradnju inicijative ”Pojas i put” te deveti sastanak vođa zemalja BRICS-a.

Kineska diplomacija će se tijekom 2017. suočiti s raznim testovima, uključujući kako zadržati dobre odnose s obostranom korišću sa Sjedinjenim Američkim Državama pod Trumpovom administracijom.

– ”Nacionalna obrana”

Ove se godine obilježava 90. godišnjica od osnutka kineske Narodnooslobodilačke vojske (PLA). Informacije o kineskom proračunu u svrhu nacionalne obrane će biti objavljene tijekom dva zasjedanja.