China Focus: Narodnooslobodilačka vojska Kine gradi snažnu oružanu silu u novom razdoblju

1562
Narodnooslobodilačka vojska Kine

Manje od mjesec dana nakon 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine (KPK), kineske oružane snage poduzimaju mjere da postanu vojska “svjetske klase.”

Kina će u osnovi dovršiti modernizaciju nacionalne obrane i oružanih sila do 2035. i u potpunosti izgraditi vojsku u “snage svjetske klase” do sredine 21. stoljeća, obećao je kineski predsjednik Xi Jinping, također generalni sekretar Centralnog komiteta KPK, u svom izvješću kongresu održanom u listopadu.

ODANA PARTIJI

Centralna vojna komisija (CVK) je 5. studenog izdala smjernice radi potvrde apsolutnog vodstva Partije nad vojskom, zahtijevajući da postrojbe budu apsolutno pouzdane, poštene i lojalne Xiju, koji je također predsjednik CVK.

CVK je objavila kako oružane sile trebaju dubinski i sveobuhvatno provesti sustav u kojem predsjednik CVK ima ukupnu odgovonost za vojsku. Sustav je pridodan Statutu KPK na kongresu Partije.

Vodeći prioritet održavanja autoriteta vodstva je ključan za zaštitu sustava odgovornosti predsjednika CVK, napisao je u utorak u Narodnom dnevniku Xu Qiliang, potpredsjednik CVK.

“U svjetlu dubokih i složenih promjena kod kuće i u inozemstvu, zajedno sa žestokim ideološkim borbama, održavanje originalne prirode, doktrine i boje je temeljno pitanje za našu vojsku,” napisao je Xu u članku.

Ističući kako se politički okoliš u vojski popravio, Xu je zapovjedio postrojbama da ojačaju svoju svjesnost u održavanju političkog integriteta, razmišljanja o široj slici, slijeđenja srži vodstva i držanja u ispravnoj liniji.

IZGRAĐENA ZA BORBU

“Vojska je izgrađena za borbu. Naša vojska mora održati borbenu spremnost kao kriterij koji treba zadovoljiti u cjelokupnom svom radu i usredotočiti se na to kako pobijediti kada bude pozvana,” rekao je Xi na Nacionalnom kongresu KPK.

Tijekom svoje inspekcijske ture udruženom borbenom zapovjednom centru CVK 3. studenog, Xi je ponovio potrebu za unapređenjem borbenih sposobnosti i spremnosti na rat oružanih snaga.

“Sposobnost za pobjedu je strateški važna u zaštiti nacionalne sigurnosti, a jačanje sposobnosti i borbene spremnosti u novom razdoblju će omogućiti stratešku podršku ostvarenju kineskog sna o pomlađenju nacije,” rekao je Xi, zahtijevajući napredak u zapovjednim sustavima udruženih operacija i obuci izvođenoj pod borbenim uvjetima.

Radi izoštravanja borbene spobnosti vojske, tijekom proteklih nekoliko godina su provedne reforme, uključujući uspostavu Općeg vojnog zapovjedništva NOV-a, Raketnih snaga NOV-a i Strateških snaga podrške NOV-a.

Četiri opća odjela su reorganizirana u 15 agnecija CVK, a pet terenskih zapovjedništava je zamijenjeno sa sedam zapovjedništava vojnih područja.

STROGO UPRAVLJANJE VOJSKOM

CVK je u ponedjeljak objavila pravila za standardizaciju pogodnosti za vojne časnike, uključujući urede, kuće, automobile i zdravstvene usluge, kao dio najnovijeg poteza u upravljanju vojskom strogom stegom.

Radi suzbijanja dekadencije u vojsci i poboljšanja borbene spremnosti vojske, CVK je krajem rujna objavila zabranu alkohola, navodeći 11 prilika u kojima vojnicima i časnicima nije dopušteno piti alkohol.

U proteklih pet godina, borba protiv korupcije u vojsci je bila usredotočena na temeljito suzbijanje grabeži.

Deseci vojnih časnika su istraženi i zatvoreni, uključujući Xua Caihoua i Guoa Boxionga, obojice bivših visokih generala i potpredsjednika CVK. Guo je optužen zbog prihvaćanja mita i osuđen na doživotni zatvor u 2016., dok je Xu umro od raka 2015. prije nego je mogao izaći pred sud.

“Izgradnja radnog stila i borba protiv korupcije u vojsci su ostvarili značanja postignuća,” napisao je Xu Qiliang u članku.