China Focus: Kinesko zakonodavno tijelo vodstvo Partije nazvalo svojom “najvećom snagom”

833
13. Svekineski narodni kongres

Kinesko nacionalno zakonodavno tijelo je u nedjelju, pri sažimanju posla koji je obavljen u proteklih pet godina, istaknulo važnost vodstva Partije.

Vodstvo Komunističke partije Kine (KPK) je ključan element i najveća snaga sustava narodnih kongresa, rekao je tijekom podnošenja radnog izvještaja na prvoj sjednici 13. NPC-a Zhang Dejiang, predsjedajući Stalnim odborom 12. Svekineskog narodnog kongresa (NPC).

Kineski vođe Xi Jinping, Li Keqiang, Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji i Han Zheng su prisustvovali plenarnom sastanku.

“Moramo se pridržavati centraliziranog i ujedinjenog vodstva Centralnim komitetom Partije sa drugom Xijem kao jezgrom,” rekao je Zhang.

Nacionalni zakonodavac bi planiranje i unaprjeđenje svoga rada trebalo čvrsto temeljiti na sveukupnom radu Partije i države i što prije realizirati potrebe Partije i naroda, rekao je.

Zhang je naglasio da bi nacionalni zakonodavac u potpunosti trebalo implementirati Misao Xija Jinpinga o socijalizmu s kineskim karakteristikama za novu eru.

Tijekom tog razdoblja, nacionalni zakonodavac je donio 25 zakona, revidirao njih 127, donio 46 odluka o pravnim pitanjima i drugim bitnijim pitanjima i izdao devet pravnih tumačenja.

Kada govorimo u okvirima dužnosti nadzora, zakonodavci su napravili inspekciju provedbe 26 zakona i jedne zakonodavne odluke, saslušali i raspravljali o 83 radna izvještaja i proveli 15 posebnih istraga, kao i 22 istraživačka projekta.

Napravljeni su napori da se podigne svijest javnosti o Ustavu. S novom odlukom Stalnog odbora NPC-a, svi delegati prije preuzimanja dužnosti moraju prisegnuti da su odani Ustavu.

Stalni odbor NPC-a je od 2013. pokrenuo dvogodišnji istraživački program i razvio smjernice kako bi se poboljšali narodni kongresi na državnoj razini i na razini općina. Nakon programa i razvijanja smjernica uslijedilo je revidiranje nekoliko zakona.

12. NPC je 2015. revidirao Zakon o zakonodavnom postupku, čime je kineskim gradovima dano više ovlasti da donose lokalne regulative.

Zhang je izrazio svoje povjerenje u sustav narodnog kongresa.

“Povjerenje koje kineski narod ima u sustav narodnog kongresa proizlazi iz njihova povjerenja u čvrsto vodstvo Partijom i u put, teoriju, sustav i kulturu socijalizma s kineskim karakteristikama,” rekao je.

Zhang je također istaknuo ulogu koju narodni kongresi imaju u realizaciji principa “naroda koji upravlja državom” i u poboljšanju upravljanja temeljenog na zakonu.

Iako se ovaj sustav pokazao kao učinkovit politički sustav, Zhang je rekao da to ne znači da nacionalno zakonodavstvo može biti samozadovoljno.

Predložio je da se istraži novi mehanizam rada u području zakonodavstva, nadgledanja i rada povezanog sa zamjenicima te da bi trebali biti napravljeni napori da se obogate i prošire prakse narodnih kongresa.

Sudeći prema izvještaju kinesko nacionalno zakonodavno tijelo će u idućih pet godina ubrzati proces sastavljanja građanskog zakonika, formulirati zakone o ulaganju i e-trgovini i provesti istraživanje o formuliranju zakona o porezu na nekretnine.

Okolišni zakoni će također biti jedan od prioriteta. Bit će izrađen nacrt Zakona o sprječavanju zagađenja tla te će biti revidiran zakon o kontroli krutog otpada.

Također se planira revidirati zakon o kaznenom postupku i izraditi nacrt zakona o društveno korisnom radu.

Izvršni predsjednici predsjedništa prve sjednice 13. NPC-a su u nedjelju ujutro prije plenarnog sastanka održali svoj treći sastanak, nakon kojeg je uslijedio četvrti sastanak predsjedništa. Objema sastancima je predsjedao Li Zhanshu.