CHINA FOCUS: Kineski proizvođači se pripremaju za trgovinske napetosti

867
Kina i SAD

Kineski proizvođači su u bliskom kontaktu s njihovim američkim klijentima usred sve većih trgovinskih napetosti.

Američka administracija je naime predložila dodatne carinske pristojbe za uvoz iz Kine vrijedan oko 50 milijardi američkih dolara. Zračna, informacijska i telekomunikacijska tehnologija, roboti i strojevi su među uključenim sektorima, gdje su interesi i kineskih i američkih tvrtki čvrsto isprepleteni.

Hongrita, sa sjedištem u pokrajini Guangdong na jugu Kine, proizvodi precizne komponente. Ta tvrtka razvija kalupe za američke klijente.

”Još smo u razvojnoj fazi. Sada stvari postaju neizvjesne. To će biti loše za obje strane,” rekao je za novinsku agenciju Xinhua menadžer za ljudske resurse te tvrtke Liang Bingran.

Poslovne zajednice u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama već desetljećima rade zajedno. Američka poduzeća neće biti pošteđena ukoliko su im kineski partneri pogođeni.

Tvrtka Dongguan Excel s američkim partnerima projektira, razvija i proizvodi kućansku elektroniku, kao što su pročišćavaći i ovlaživači zraka.

”Amerikanci su zaduženi za koncepciju i izradu plana, a mi pola-pola u razvoju kalupa,” rekao je predsjednik te tvrtke Wu Wentian, dodajući kako se 80 posto proizvoda radi za američko tržište.

”Obje će tvrtke biti u nevolji ukoliko naša suradnja bude prekinuta. Moj klijent nije ništa manje tjeskoban nego što sam ja i šaljemo jedni drugima beskrajno duge mailove raspravljajući o tome što da radimo,” dodao je.

Prioritet za mnoge kineske proizvođače je istraživanje drugih tržišta, uključujući i domaće.

Proizvođač industrijskih brojača i pametnih uređaja Senssun Weighing Apparatus, također poznat kao CAMRY, traži prodajne agente u Europi i planira širenje tržišta u zemljama duž inicijative Pojas i put, prema riječima njegova predsjednika Wanga Xianchea.

”Naša prodaja na tržištima duž inicijative Pojas i put se povećava i vidimo veliki potencijal na domaćem tržištu. Ovo bi mogla biti dobra prilika da se proširimo,” rekao je Wang.

Neka su kineski poduzeća čak odbacila sve napetosti, zahvaljujući njihovim proizvodnim odnosno kapacitetima u istraživanjima i razvoju.

Idear-Hanyu u gradu Jiangmenu, u pokrajini Guangdong, čini 35 posto svjetske proizvodnje vodenih crpki za kućanske aparate. Ta tvrtka je dobila nagradu za vrhunsku kvalitetu od GE Appliances 2016., za nultu kvalitetu i oštećenja u milijunima crpki koje prodaju.

”Samo su tri dobavljača na svijetu na ovoj razini. Svakako ne želimo trgovinski rat. Pravedna i razumna pravila pogoduju svim igračima na tržištu, ali sigurni smo da nitko ne može zauzeti naše mjesto, čak i pod nepravednim uvjetima,” rekao je predsjednik Shi Huashan.