China Focus: Kina će nastaviti s reformom ponude i u 2017.

995
Kina

Strukturalna reforma ponude je postala često izgovarana fraza u Kini ove godine, i ostati će glavna tema nacionalnog rada na gospodarstvu u 2017., budući da se očekuje kako će donijeti vitalnost drugom najvećem gospodarstvu na svijetu, kako se navodi u analizi China Focus, a koju prenosi Xinhua.

Reforma je doživjela stalan napredak od kada su je tvorci politike u Kini predložili na kraju 2015. kako bi razriješili strukturalne neuravnoteženosti u gospodarstvu.

Zahvaljujući reformi ponude, kinesko gospodarstvo završava 2016. na čvrstim nogama, te se čini kako će zemlja dostići godišnje ciljeve rasta.

U prve tri četvrtine, gospodarstvo je naraslo 6.7%, što je unutar vladinog ciljnog raspona od između 6,5 i 7%.

Kroz ovu godinu, vlasti su uložile napore u pet zadataka: rezanje industrijskih kapaciteta, smanjivanje zalihe stambenog prostora, rezanje prezaduženosti, smanjivanje korporativnih troškova i unapređenje slabih gospodarskih karika.

Velik broj zombi poduzeća je bio zatvoren ove godine. Požureno je penjanje na ljestvici vrijednosti industrija zaraženih prekapacitiranošću i zaostalom tehnologijom kako bi ostale konkurentne.

Kina je dostigla ovogodišnji cilj smanjenja proizvodnih kapaciteta za 45 milijuna tona čelika i 250 milijuna tona ugljena, prije nego što je predviđeno.

Zemlja je doživjela nastavak pada zaliha stambenog prostora. Do kraja studenog, zalihe su padale devet uzastopnih mjeseci.

Poslovni porez je zamijenio porez na dodanu vrijednosti, te se očekuje kako će tvrtke smanjiti troškove za preko bilijun juana (oko 145 milijarde američkih dolara) ove godine.

Zbog mjera za umanjenje siromaštva, predviđeno je da će broj siromašnih u zemlji pasti za više od 10 milijuna u 2016.

Ne treba nas iznenaditi što se Kina također susrela s brojnim izazovima u izvođenju reformi.

Neočekivani rast cijena domova u prvih devet mjeseci povećao je stambenu zaduženost i napuhao imovinske balone. Smanjenje sektora čelika i ugljena dovelo je do smanjenja opskrbe i povećalo kratkoročne cijene, što je ometalo daljnje reforme. “Zombi tvrtke” su uzrokovale rizike oko nezaposlenih radnika i nerazriješenih dugova.

Unatoč poteškoćama, tvorci politike su odlučili držati se reformi i 2017. u nastojanju za rješavanje nakupljenih problema i pronalaženju dugoročnog zamaha rasta.

Kina će produbiti strukturalnu reformu iduće godine i proširiti reforme na više područja, te će detaljno pregledati ponudu u poljoprivredi, oživiti realno gospodarstvo i stabilizirati imovinski sektor, sudeći prema Središnjoj gospodarskoj radnoj konferenciji održanoj ranije ovaj mjesec.