Četiri kineske vakcine u trećoj fazi ispitivanja

422
kineske vakcine

Četiri kineske vakcine kandidata za Covid-19 nalaze se u trećoj fazi međunarodnih kliničkih ispitivanja, saopštili su nadležni organi.


Očekuje se da će neka ispitivanja u okviru ove faze biti završena početkom septembra, a preliminarni podaci bi mogli da se očekuju već u novembru.

Treća faza kliničkog ispitivanja obično uključuje hiljade ljudi koji provjeravaju bezbjednost i efikasnost vakcina, što je ključ za njihovo odobravanje i puštanje na tržište.

S obzirom da je epidemija u Kini stavljena pod kontrolu, u zemlji više nema uslova za obimna klinička ispitivanja, tako da se sva ispitivanja u okviru ove faze sprovode u inostranstvu.

Klinička ispitivanja kineskih potencijalnih vakcina za Covid-19 se sprovode u nekoliko zemalja na Bliskom Istoku, u Južnoj Americi i u nekim zemljama Jugoistočne Azije.

Prema smjernicama za kliničku procjenu vakcina protiv Covida-19, koje je nedavno objavila Nacionalna uprava za medicinske proizvode, vakcina treba da obezbjedi imunitet u trajanju od najmanje šest meseci, a najbolje bi bilo da on traje više od godinu dana.