Čestitke kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu od čelnika država i međunarodnih organizacija

753
Kineski predsjednik Xi Jinping Kineski predsednik Si Đinping

Čelnici raznih država i međunarodnih organizacija su pismom ili telegramom čestitali Xiju Jinpingu na njegovu izboru kao predsjednika Narodne Republike Kine.

Kralj Kambodže Norodom Sihamoni je rekao da “u ime čitavog kambodžanskog naroda i Senata, Kongresa, vlade i u svoje osobno ime najsrdačnije čestitam Xiju Jingpingu. Uvjeren sam da će pod vašim mudrim rukovodstvom, Kina postići nova dostignuća i postati još prosperitetnija i bogatija država te da će igrati važnu ulogu u međunarodnim i regionalnim pitanjima.”

Singapurski premijer Lee Hsien Loong je istaknuo da je “tijekom proteklih pet godina u međunarodnim pitanjima u kojima se cijeli svijet suočava s neizvjesnšću i izazovima, pod vašim rukovodstvom Kina postigla novi uspjeh, a kineska vlada pokazala veliku odlučnost u poboljšavanju životnog standarda naroda”.

Predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijajev je konstantirao da će izbor predsjednika Xija podići ulogu i položaj Kine na međunarodnoj političkoj i gospodarskoj sceni kao prestižne svjetske sile te garantirati stabilnost i sigurnost, kako svijeta, tako i regije.

Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon je naglasio da izbor Xija Jingpinga kao predsjednika potpuno dokazuju odlučnu podršku kineskog društva političkim smjernicama koje je on odredio.

Predsjednik Italije Sergio Mattarella je istaknuo sljedeće: “Nadam se da ćete u ispunjavanju ove uzvišene misije doći do još većih postignuća. Želim zajedno s Vama promicati i produbljivati talijansko-kineske odnose i praktičnu suradnju između naše dvije zemlje u multirateralnom i europsko-kineskom okviru.”

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa je konstantirao da je “duboko uvjeren da će u novom mandatu Xija Jinpinga portugalsko-kineski čvrsti i prijateljski odnosi i dalje jačati te da će se praktična suradnja tih dvaju zemalja razvijati u svim aspektima”.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je rekao da je UN spreman daljnje jačati suradnju s Kinom s ciljem očuvanja mira, ostvarenja održivog razvoja i dobrobiti cijeloga svijeta.