Centralna banka Kine: Ne postoji uslov za trajnu inflaciju i deflaciju

344
Narodna banka Kine

Centralna banka Kine objavila je u nedelju da, uprkos kratkoročnim poremećajima cena, usred epidemije kovida19, nema temelja za trajnu inflaciju i deflaciju u zemlji.


Kineska ekonomija je ostala stabilna, ponuda i potražnja u generalnom smislu su ravnotežne, stoga u zemlji ne postoji uslov za trajnu inflaciju i deflaciju, navela je Centralna banka u izveštaju o monetarnoj politici u prvom tromesečju.

Predviđeni faktori, uključujući epidemiju, u kratkom vremenskom roku se nastavljaju da poremete potrošačke cene sa strane i ponude i potražnje. Centralna banka je rekla da će intenzivno pratiti situaciju.

Obećala je da će pojačati anticikličko prilagođavanje kako bi podržala realnu ekonomiju, učinila opreznu monetarnu politiku fleksibilnijom i prikladnijom, kao i dalje produbljivala tržišno orijentisanu kamatnu reformu i reformu sistema za formiranje deviznog kursa juana.

Indeks potrošačkih cena, glavno merilo inflacije Kine, porastao je za 4,3 procenata u odnosu na prošli mart, dok je ova cifra u februaru 5,2 odsto, a u januaru 5,4 odsto. Razlog tome je što se ekonomske delatnosti, uključujući saobraćaj i logistiku postepeno oporavljaju nakon efikasne kontrole epidemije u Kini.