Bloomberg: Kina i SAD trebaju suradnju, ne trgovinske ratove

1980
Kina i SAD

Michael Bloomberg, osnivač Bloomberg L.P.-a, je u srijedu u New Yorku rekao da su Sjedinjenim Američkim Državama i Kini – koji su međusobno najvažniji trgovinski partneri – potrebni suradnja, a ne trgovinski ratovi.

Bloomberg je navedenu izjavu dao tijekom Međunarodnog foruma o financijskoj i infrastrukturnoj suradnji 2018 koji se održao u New Yorku u zajedničkoj organizaciji Bloomberg L.P.-a i Generalne gospodarske komore Kina-SAD (CGCC).

“Forum se održava u ključnom trenutku kada američki vođe u Washingtonu razmatraju nove trgovinske politike koje bi mogle omesti gospodarski rast i dovesti do pogoršanja odnosa s nacijama diljem svijeta, uključujući Kinu,” rekao je Bloomberg.

“SAD i Kina su blisko povezane i gospodarski prosperiteti tih dvaju država su blisko povezani. Suradnja između Kine i SAD-a je ključna za suočavanje sa svim izazovima s kojima se naš svijet bori, od ekonomskog rasta i trgovine, do sigurnosti i klimatskih promjena,” rekao je.

Rekao je da su Kina i Sjedinjene Američke Države glavni trgovinski partneri i da obje države prosperiraju od međusobnog uspjeha. “Svi ćemo profitirati od međusobne suradnje. Postoji mnogo načina da zajedničkim radom proširimo odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Kine,” rekao je.

Rekao je da niti jedna država u povijesti nije prošla tako opsežne ekonomske reforme i s toliko uspjeha kao Kina, dodajući da uspjeh nije dobar samo za Kinu, već i za njene trgovinske partnere, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Forum, koji se održava drugu godinu za redom, je platforma na visokoj razini za tvrtke u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini na kojoj oni mogu razmijeniti mišljenja u okviru trgovinskih sporova između te dvije države.

Song Xiangyan, glavni predstavnik Kineske narodne banke za područje Amerika, je predstavio nove mjere reformi u kineskom financijskom sektoru. “Nedavne reforme i mjere otvaranja u kineskom financijskom sektoru će stvoriti nove prilike za strane investitore kako bi proširili svoje poslovanje u Kini.”

“Globalizacija i međunarodna trgovina su imale pozitivan utjecaj na živote milijardi ljudi diljem svijeta. Navedeno od svakog od nas zahtijeva da zauzmemo ‘globalni i multilateralni’ pristup u suradnji. Također od nas zahtijeva da riješimo naše nesuglasice time da tražimo praktična rješenja,” rekao je Xu Chen, predsjedajući CGCC-om, predsjednik i generalni direktor Banke Kine SAD.

Sudeći prema nedavnoj anketi koju je o kineskim tvrtkama u SAD-u proveo CGCC, kineske tvrtke su stvorile više od 140 000 radnih mjesta u SAD-u samo diljem “Pojasa hrđe”, što uključuje savezne države Ohio i Michigan.

Tvrtke članice CGCC su kumulativno uložile više od 120 milijardi dolara u Sjedinjene Američke Države i trenutačno podržavaju više od 1 milijuna radnih mjesta u toj državi.

“I povijest i trenutačna stvarnost su nam pokazali da su gospodarska i trgovinska suradnja našim dvjema državama donijele ogromne koristi te da su postali temelj bilateralnih odnosa,” rekao je.

Viši izvršni direktori tvrtki poput KraneShares, Bloomberg, Vanguard i Standard Chartered su sudjelovali na panel raspravi o ulaganju u kinesko tržište obveznica.

Na drugom panelu su stručnjaci iz UBS-a, MSCI-a, Sigma Capital Managementa i Banke Kine Internacional raspravljali o prilikama za ulaganje i izazovima s kojima se tvrtke suočavaju na kineskom tržištu vlasničkih instrumenata.

Anthony Foxx, bivši američki ministar prometa i partner i osnivač tvrtke Related Infrastructure je održao govor o mjerama, praksi i inovativnim prilikama u infrastrukturnom razvoju.

Vladini službenici i predstavnici iz raznih tvrtki su tijekom panela raspravljali o novoj financijskoj paradigmi moderne infrastrukture u globalnom gospodarstvu i suradnji.