Blagdan sredine jeseni: Očekuje se 1,93 milijuna putovanja dnevno u i iz zemlje

597
blagdan sredine jeseni

Blagdan sredine jeseni ili Mjesečev blagdan slavi se petnaestoga dana osmog mjeseca lunarnoga kalendara, u rujnu ili listopadu.


Ustanovljen je tijekom dinastije Zhou (16-11. stoljeće p.n.e), u noći punog mjeseca kada su Kinezi održavali rituale u čast hladne vode i činili žrtve božici mjeseca. Kinezi vjeruju da je puni mjesec simbol mira, prosperiteta i obiteljskog zajedništva. Tijekom stoljeća ustalio se i običaj promatranja mjeseca, a na večernjoj trpezi obvezni su mjesečevi kolači. Ovaj blagdan nosi sa sobom i dozu romantike, a običaj je da se oni skloniji pisanoj riječi okupe i uz gutljaje vina recitiraju improvizirane stihove.

 

Vezano za ovaj blagdan, iz Nacionalne uprave za imigraciju rekli su da očekuju da će kineske agencije za nadzor granice tijekom trodnevnih praznika za Blagdan sredine jeseni zabilježiti dnevni prosjek od 1,93 milijuna putovanja kineskih i inozemnih turista u i iz zemlje.

Rekli da se u zračnim lukama Pekinga, Šangaja Guangzhoua i Chengdua očekuje da će prosječan dnevni broj putovanja dostići 85.000, 109.000, 54.000, odnosno 21.000 .

Putnicima je savjetovano da izbjegavaju putovanja tijekom špice.

Iz uprave su zatražili od agencija za nadzor granice diljem zemlje da osiguraju dovoljan broj osoblja i objave informacije o protoku putnika na vrijeme kako bi ispravno upravljali porastom putovanja za praznike.

Foto: the beijinger