BiH postavila prioritetne infrastrukturne projekte, dio grade i kineske firme

275
autoceste

Zoran Tegeltija, predsjednik Vijeća ministara (VM-a) Bosne i Hercegovine (BiH) je Evropskoj komisiji poslao popis deset prioritetnih infrastrukturnih projekata, rekli su u četvrtak iz Vijeća ministara.


Tih deset projekata će biti upotrijebljeni za razvoj Privrednog i investicionog plana Zapadnog Balkana, koji je Evropska komisija objavila u Deklaraciji Zagrebačkog samita 6. maja 2020. Plan bi mogao podržati pokretanje privrednihi aktivnosti, promicanje protoka trgovine, stvaranje radnih mjesta te olakšavanje integracije regije u Evropsku uniju.

Svi projekti s popisa su usredotočeni na saobraćajne i energetske sektore. Saobraćajni projekti uključuju izgradnju dionice magistrale, četiri dionice autoputa, željezničku prugu, kao i rekonstrukciju i elektrifikaciju još dvije pruge.

Izgradnja dionice magistrale između Vukosavlja i Doboja u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine je dio Panevropskog koridora 5C, koji ide od Mađarske na sjeveru kroz BiH do obale Jadranskog mora na jugu Hrvatske. Dio ceste gradi Kineska državna građevinska inžinjerska korporacija.