Barbalić: Inicijativa “Pojas i put” nudi šansu za sve, uključujući i BiH

2834
Pojas i put

Bosna i Hercegovina se nalazi na atraktivnom položaju, na poznatom susretu istoka i zapada, mjestu tradicionalnih puteva koji su spajali Evropu i Aziju.

U izgradnji je novi put i vijest se brzo širi. Bilo bi neozbiljno ostati po strani – piše u autorskom tekstu bivši ambasador Bosne i Hercegovine u New Yorku i Moskvi Ivan Barbalić, osvrćući se na Forum “Pojas i put” koji je ovog vikenda održan u Pekingu, ali i naglašavajući prilike koje se postavljaju pred Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju.

Inicijativa “Pojas i put” (“one Belt, One Road” – OBOR) koju je prije nekoliko godina osmislio kineski predsjednik Xi Jinping, usmjerena je na izgradnju trgovinske i infrastrukturne mreže koja ima za cilj povezati Aziju sa Evropom i Afrikom. Barbalić u tekstu za portal Depo.ba naglašava OBOR je opredjeljenje vanjske politike Kine, koja prepoznaje globalni karakter svijeta, nudeći modele, infrastrukturu i sredstva kako bi potencijal dobio sadržaj, sa fokusom na ekonomski rast i balansiran razvoj.

– Ova inicijativa, često se naglašava, ne predstavlja proces koji je u suprotnosti i konfrontaciji sa drugim postojećim inicijativama. Upravo, izražen inkluzivni karakter predstavlja razvojnu priliku, ne samo za Kinu kao lidera procesa, već za veliki broj zemalja koje bi trebale da prepoznaju svoju ulogu i ponude ideje – smatra Barbalić.

Tokom Foruma, Kina je potpisala sporazume o poslovnoj i trgovinskoj saradnji sa preko 30 zemalja te su pokrenute konsultacije o ugovorima o slobodnoj trgovini sa relevantnim zemljama. Kina će održati Kineski međunarodni uvozni expo od 2018. godine.

Prema riječima kineskog predsjednika, u narednih pet godina Kina će ponuditi 2.500 kratkoročnih posjeta za istraživanje mladim stranim naučnicima, te obuke za 5.000 stranih naučnika, inženjera i menadžera te uspostaviti 50 zajedničkih laboratorija. U naredne tri godine, Kina će pružiti pomoć od 60 milijardi RMB zemljama u razvoju i međunarodnim organizacijama koje sudjeluju u Inicijativi ‘Pojas i put’, kako bi pokrenuli više projekata sa ciljem unapređenja dobrobiti ljudi. Obećana je i pomoć u hrani u vrijednosti dvije milijarde RMB zemljama u razvoju duž Pojasa. Predsjednik Xi u svom govoru dodatno je naglasio da će Kina pokrenuti 100 projekata “sretnog doma”, 100 projekata ublažavanja siromaštva i 100 projekata zdravstvene zaštite i rehabilitacije u zemljama duž Pojasa i puta, a osiguraće relevantnim međunarodnim organizacijama milijardu dolara za provedbu projekata saradnje koji će koristiti zemaljama duž ‘Pojasa i puta’.

Nekadašnji ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama naglašava kako su u okviru rada foruma razmatrani ostvareni rezultati u prve tri godine procesa, kreirao se koncenzus za održavanje postojećeg momentuma, a otvorena je i diskusija u vezi predstojećih izazova.

– Ostvarene su pretpostavke za dalje jačanje infrastrukturalnog povezivanja, trgovine i investicija, financijske podrške unutar projekta, podrške povezivanja ljudi i razmjene ideja, dostizanju izrade velikih projekata i dogovora o suradnji, razmišljajući ne samo o kratkotrajnim ciljevima, već upravo suprotno – naglašava Barbalić.

Barbalić je mišljenja da otvorenost procesa, prisustvo vodećih svjetskih lidera, predstavnika biznisa, financijera i stručnjaka iz široke lepeze oblasti, ukazuje na snažni nastavak priče koja je prije četri godine, kada je najavljen ovaj značajan projekt, “mnogima djelovala daleko”.

– Zemlje koje su prepoznale potencijal i koje su spremno ušle u dijalog i suradnju, danas već osjećaju značajne rezultate. Ulaganje u privredu i jačanje infrastrukture, značili su i otvaranje novih radnih mjesta i podsticali nove razvojne potencijale. Niz zemalja istočne Evrope, uključujuči i one koje su članice Evropske Unije, spremno su dočekale novu priliku, i mogu se već danas posmatrati kao pozitivni primjeri – piše Barbalić.

Što se tiče same BiH, ovaj bivši visoki diplomata smatra da, iako stvari idu sporije, promjene su vidljive.

– Još je malo informacija u javnosti vezanih za “Jedan pojas, jedan put”. Ekonomske veze između BiH i NR Kine ojačane su unutar mehanizma “16+1”. Kineskim novcima i tehnologijom izgrađena termoelektrana Stanari primjer je uspješne priče. Bitno je naglasiti kako proces, pored ekonomske, ima i snažnu dimenziju približavanja ljudi, takozvani “people to people pristup”. Upravo za vrijeme održavanja Foruma, šef BiH delegacije ministar Mirko Šarović potpisao je Memorandum o razumijevanju između Vlade Narodne Republike Kine i Vijeća ministara BiH za saradnju u okviru inicijative “Pojasa i puta”, čime je BiH formalno postala dio projekta “Pojasa i puta”. Usaglašena i Inicijativa o promovisanju neometane trgovinske saradnje duž “Pojasa i puta”, na Panelu na temu “Neometana trgovina” kojem je prisustvovao ministar Mirko Šarović, čime je dat dodatan impuls i dinamika u ekonomsku i trgovinsku saradnju između Kine i drugih zemalja, uključujući i BiH – piše Barbalić.

Autor stiče da je sve više poslovnih ljudi, stručnjaka iz različitih oblasti, umjetnika, studenata u posljednjih nekoliko godina posjećuje Kinu. Upravo ovaj vid suradnje, mogućnost upoznavanja ljudi, razmjena znanja i ideja, izgradnja partnerstva, “put je ka stvaranju mosta, koji zaista u vremenu modernih komunikacija može da približi nekad udaljene dijelove svijeta”.

– Unutar suradnje, potrebno je razmišljati otvoreno, ‘Pojas i put’ nije jednosmjerna priča, kvalitetni projekti imaće mogućnost da se bore za svoje mjesto na najmnogoljudnijem svjetskom tržištu. Veliki je potencijal za kulturnu razmjenu, a prvi rezultati razmjene u oblasti turizma već su vidljivi – istakao je u svom tekstu Barbalić.

Na kraju, Barbalić je najavio predavanje na U tom kontekstu potrebno je najaviti predavanje na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 24. maja na temu “Kina i Pojas i put” i kao i radionicu 25. maja na temu ‘Pojas i put: prilika za sve’, sa učešćem tri eminentna kineska profesora, koji će posebno za ovu priliku kroz svoja predavanja predstaviti domaćem auditorijumu osnove kineske ekonomske diplomatije, ekonomske politike, te politike u vezi reformi i razvoja.

– Ovo je jedan od koraka povezivanja Bosne i Hercegovine sa inicijativom ‘Pojas i put’, te upoznavanje što većeg broja aktera sa njom – napisao je u autorskom tekstu bivši ambasador BiH u New Yorku i Moskvi Ivan Barbalić.