Analiza: Kina je spas za BiH

1988

Podaci Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) najbolje pokazuje gdje se BiH nalazi – od 2010. inozemne investicije u našoj zemlji iznosile su svega 92 dolara po stanovniku i po tome je BiH na europskom dnu, piše Dnevni list.

Usporedbe radi, prosjek za zemlje jugoistočne Europe iznosi 266 po stanovniku, a za države EU 846 dolara ili još preciznije – u Srbiji iznose 225, Crnoj Gori 796, Albaniji 367 dolara po glavi stanovnika. Može li se i hoće li se nešto promijeniti? U najkraćem, spas za BiH je Kina, svidjelo se to nekome ili ne.

Najviše u BiH

Nova kineska strategija pod nazivom „jedan pojas, jedan put“, a riječ je o novom modelu globalizacije mogao bi biti ogromna investicijska infuzija za BiH, naravno pod uvjetom da ovdašnje vlasti rade svoj posao i prihvate pojas spasa koji nudi službeni Peking.

U svibnju je u Pekingu predstavljen novi kineski „Put svile“ i BiH je predstavljao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, a prošlog mjeseca u Budimpešti je održan skup pod nazivom „16+1“ gdje je bio predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Prema tumačenju predsjednika Udruženja bosansko-kineskog prijateljstva i konsultanta u Veleposlanstvu Kine u BiH Faruka Borića, „Jedan pojas, jedan put“ je najveći političko-ekonomski projekt na svijetu, iza njega sa svim ekonomskim i financijski alatima stoji Kina „što znači da BiH može da kapitalizira određene i već započete projekte“.

Prema informacijama „Financial Timesa“, 16 država centralne i istočne Europe u fokusu su kineskih investitora, a oni su najviše zainteresirani za ulaganja u BiH. „Financial Times“ tvrdi da je Kina spremna da u BiH uloži najviše – oko 3,5 milijardi dolara!

Već se znaju i projekti u koje Kinezi namjeravaju uložiti svoj novac – autoput Banja Luka – Mlinište, autoput Banja Luka – Novi Grad, zatim oko 500 milijuna eura u termoelektranu Gacko, zainteresirani su i za investiranje u hidroelektranu Buk Bijele i projekt „Gornji Horizonti“ u Hercegovini.

Gotovo svaki dan se očekuje i konačno potpisivanje ugovora o izgradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla čija je vrijednost oko 800 milijuna eura. Za termoelektranu Banovići Kinezi najavljuju ulaganje teško 305 milijuna dolara, a za rudnik i termoelektranu Kamengrad u Sanskom Mostu oko 500 milijuna eura… Kineski investitori izgradili su termoelektranu Stanari kod Doboja i ona je prošle godine puštena u rad.

Stipendije i obuka

Ministar Šarović u svibnju je potpisao sporazum o suradnji s Kinom u oblasti prometne i energetske infrastrukture i turizma i efekti se već osjećaju. Zanimljiv je podatak da raste broj kineskih turista u BiH i u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bilo ih je oko 20.000, a broj će se drastično povećati jer će stanovnici BiH i Kine od 1. siječnja iduće godine biti u bezviznom sustavu.

I to nije sve – ministar Šarović je priopćio da će Kina u sljedće tri godine dodijeliti 10.000 stipendija za školovanje, a na obuku je spremna da primi 5.000 mladih inženjera i znanstvenika.

Na primjedbe kako se radi o geopolitičkom projektu u isključivo kineskom interesu, službeni Peking je odgovorio: „Nadamo se da je „Jedan pojas, jedan put“ dvosmjerna, a ne jednosmjerna ulica. Kina ne samo da prodire u svijet nego ga prihvaća i otvara se ravnopravnoj međunarodnoj trgovini“.

Pojednostavljeno kazano, novi „Put svile“ je odgovor na eventualno usporavanje globalizacije, odnosno zaustavljanje antiglobalizacijskih tendencija, protekcionizma i ekonomskog nacionalizma – ne nameće se nijednoj državi, a otvoren je za svaku. Upravo u tome se krije ogromna šansa i prilika za Bosnu i Hercegovinu utoliko više što je Kina najviše zainteresirana baš za BiH.

Nije lako uspoređivati Kinu i BiH, zemlje s različitim unutarnjim prilikama. Nakon provedbe politike reformi i otvaranja prema svijetu, investicijsko okruženje u Kini postajalo je sve povoljnije zbog čega je privlačila puno stranih investicija.

Sada Kina nastoji da se unaprijedi sa stupnja „proizvedeno u Kini“ na „Kreirano u Kini“ i da se transformira iz faze „niskih troškova“ u fazu „visoke dodatne vrijednosti“ i da ubrzano stvara nove konkretne prednosti u sektoru proizvodnje.

BiH ima svojevrsnu povoljnost što graniči s Europskom unijom, ali i prednost u cijeni radne snage, zemljišta i sirovina – pojasnila je veleposlanica Kine u BiH Chen Bo uz naglasak da je njena zemlja „poduzela brojne mjere na plasmanu bh. proizvoda na kinesko tržište“.

Pored ostalog u lipnju prošle godine besplatno je otvoren stalni štand BiH na velikoj investicijskoj i trgovinskoj izložbi koja se svake godine održava u gradu Ningbo, a u gradu Yiwu kojeg nazivaju „svijetom sitne robe“ BiH također može besplatno dobiti svoj stalni štand.

Inače, izvoz roba iz BiH u Kinu nije veliki. Pema podacima Centralne carinske uprave Kine u prošloj godini iznosio je svega 43,53 milijuna dolara, a od toga 40 posto otpada na drvne proizvode.