Ambasador NR Kine u BiH Ji Ping: Kineske kompanije žele nastaviti učestvovati u projektima gradnje autocesta i aerodroma u BiH

330
Ambasador NR Kine u BiH Ji Ping

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pingom.


Glavna tema razgovara bila je saradnja Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine u oblasti infrastrukture, komunikacija i zračne povezanosti, ali i unapređenje odnosa dviju država te dolazak kineskih kompanija na tržište BiH.

Također, razgovarano je i o Konferenciji 17+1 koja je u organizaciji Ministarstva trebala biti održana u Sarajevu ali je odgođena zbog pandemije, te potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine.

Ambasador Ji je istakao da kineske kompanije trenutno rade na izgradnji Koridora Vc i izrazio želju da nastave učestvovati u projektima gradnje autocesta i aerodroma u BiH, kao i onih u oblasti komunikacija.

Ministar i ambasador izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dviju država i istakli očekivanja da će se ona nastaviti i u narednom periodu, posebno kada su u pitanju oblasti prometne infrastrukture, prometa i komunikacija.

Sastanak s kineskim ambasadorom u BiH, trebao je biti održan još početkom godine ali je odgađan usijed pandemije izazvane koronavirusom, koji je i dalje vodeća tema u cijelom svijetu, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.